Sümerlerin Türk olduğu söylenir. Doğrudur. Onlar hakkında fazla bir bilgiye sâhip değiliz. Bu sebeple o dönemden örnekler vermek gerçekçi olmaz. Bir başka kesim, târihteki ilk Türk Devletinin, Hun İmparatorluğu olduğunu söyler. Hun İmparatorluğu ile ilgili olarak günümüze ulaşan bilgiler daha kapsamlıdır. Büyük Hun İmparatoru Mete Han, ‘Bir savaşçının kaderinde, atının üzerinde savaşırken ölmek olmalı. Bizler ve bizden sonra gelenler, bu şekilde ölmeye devam edersek, milletimiz diğer milletleri yönetir. Böylece; kahraman ve üstün millet olduğumuzu dünyaya kabul ettiririz.’ Demişti. O günün şartları içerisinde doğru idi. Bu sözleriyle Mete Han'ı ilk Türk Milliyetçisi olarak kabul etmemiz, doğru bir değerlendirmedir.
Sonraki yıllarda da pek çok Türk Milliyetçisi, târih sahnesindeki yerlerini aldılar. Bunların en önemlilerinden biri Göktürk Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarı Bumin Kağan'dır. O: Türk adını, devlet isminde ilk defa kullanan devlet kurucusudur.
Türk Dili'nin en eski yazılı belgelerinden olan Orhun Âbideleri'ni diken ve taş üzerine: ‘Ey Türk Milleti, yukarıda gök çökmedikçe, aşağıda yer delinmedikçe senin töreni kim bozabilir ?’ Diye yazdırarak Türkün cihan hâkimiyetini 720 yılında ilân eden Bilge Kağan'ı da hatırlamamız gerekir.
Yabancılar çok uğraştılarsa da töremizi bozamadılar. Biz bozduk. Trajik bir başarıdır…
Târihteki Türkçüler; Abdülkerim Satuk Buğra Han, Selçuk Bey, Çağrı ve Tuğrul Beyler, Alparslan, Birinci ve İkinci Kılıçarslan ile devam eder. Sonra târih sahnesine Osman Gazi gelir. Osmanlı pâdişâhlarının tamamına yakını Türkçüdür. Son Osmanlı Türkçüsü cennetmekân Sultan İkinci Abdülhâmid Han’dır.
1800'lü yılların ikinci yarısında, Askerî Okullar Bakanı olan Şıpka Kahramanı Süleyman Paşa, Türklük Bilgisi adlı dersin müfredat programını hazırladı ve Türk Târihi isimli kitabı yazdı. Bu sebeple Süleyman Paşa, Türkçülük ülküsünün ilk teorisyeni olma özelliğine sâhiptir.
Yine aynı yıllarda, Bursa Valisi olan Ahmet Vefik Paşa, Ebü'l-Gazi Bahadır Han'ın Şecere-i Türkî - Türklerin Soy Kütüğü isimli eserini Doğu lehçesi olarak adlandırabileceğimiz Çağatay Türkçesinden İstanbul Türkçe’si ne çevirdi. Önemli Türkçülerden biridir.
Kırım'da Gaspıralı İsmail ve O'nun teyze-zâdesi Tataristan'da Yusuf Akçura, Azerbaycan'da Ahmet Ağaoğlu, Hüseyin-zâde Ali Turan Beyi, Başkırdistan'da Zeki Velidî Togan... Türkçülüğün simge isimleridir.
Türkiye'de Ziya Gökalp, Mustafa Kemal Atatürk, Rıza Nur, Hüseyin Nihal Atsız ve Alparslan Türkeş'le Türkçülüğün önderleri serisinde yakın târihimize geliyoruz.
Türkçüler, saydığım isimlerden ibaret değil elbette…
(DEVAM EDECEK. 24 Mayıs Pazar günü yayınlanacak ikinci bölümün başlığı: TÜRKÇÜLÜĞÜN DOĞUŞU)