Çok eski târihlerdeki Andaval Köyü, Kayseri ile Niğde arasında idi. Niğde’nin güzel elmalarını Ankara ve diğer illerde satmak için Niğde’ye giden Kayserililer, bu köyde mola verirlermiş. Çok misâfirperver olan Andavallılar, Kayserilileri çok mükemmel ağırlarlarmış. Bazı Kayserililer de Andavallıların bu davranışlarını istismar etmekten zevk alır, hatta onları ‘saf ve kolay aldatılır insanlar’ olarak görürlermiş. Anadalu’nun pek çok yerinde bu tür insanlara ‘Andavallı’ denilir.
Andavallılar o kadar da saf ve kolay aldatılır insanlar değilmiş. Bir gün gelmiş, işin farkına varmışlar, bu hileyi öğrenmişler. Bakmışlar ki olacak gibi değil. Büyükada'da misafir akınından kaçan ev sahipleri gibi tası tarağı toplamışlar, civardaki dağlara dağılmışlar.
Fakat ‘Andavallı’ etiketi de köy halkının sırtında yapışmış kalmış.
Andaval'ın şimdiki adı Aktaş'tır.. Niğde iline bağlı 12 kilometre kuzeydoğusunda yer alan bir beldedir. Halkı muhacirdir. Mübâdele sırasında toprakların eski sâhipleri Selanik'e yerleşmişlerdir. Yerleştikleri yerin şimdiki adı da Andaval'dır. Anadolu’daki Andaval ismi, ilk çağ kayıtlarında Andabalis olarak geçmektedir.