Dünyanın ekonomik, siyasal ve kültürel yapısında köklü dönüşümlerin yaşandığı bir dönemde, ülkelerin ekonomik ve kültürel üretim gücünün büyütülmesi, bütün dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük sorundur. Üretimde yenilik yapmasını ve risk almasını bilen girişimciler, ülkelerinin ekonomik ve kültürel değerlerini, dünya pazarlarına taşırlar. Girişimlerin bayrakları, dünya markası olmuş ürünleridir. Kare dünyanın yeni fatihleri girişimcilerdir. Onlar yeni yüzyılın, yeni simyacılarıdır.
*
Girişimcilik, ürün, hizmet ve bilgi üretimine, katma değer kazandırma ustalığıdır. Katma değeri yüksek ürünler üretmesini bilenler, her yerde ve her zaman daha çok kazanç sağlarlar. Başarılı girişimciler, ürünlere katma değer kazandırmanın, yardımlaşmadan, dayanışmadan ve paylaşmadan kaynaklandığını çok iyi bilirler. Anadolu'yu, işbirliği yapmada sınır tanımayan, üreten el olmanın ustası olan derviş girişimciler, bugünlere getirmişlerdir.
*
Selçuklu ve Osmanlı döneminde olduğu gibi, Türkiye'' nin üretim gücünü, cami ile çarşıyı bütünleştirmesini bilen girişimciler büyüteceklerdir. Türkiye'nin ürün, hizmet ve bilgi üretme gücüne yeni boyutlar kazandırmada, girişimcilik bir bahçeye, girişimciler de bahçıvanlara benzerler. Onlar zamanla değişen araçlarla, zamanla değişmeyen amaçlarına ulaşmak için, kuruluşlarında, bir bahçıvan titizliğiyle çalışmak zorundadırlar.
*
Simyacı girişimciler, “Bahçıvan biziz, meyva bizdedir” , “Arı biziz bal bizdedir”, Güneş biziz, ışık bizdedir" demesini, herkesten daha iyi bilirler. Ustanın usta olmasının, yetiştirdiği öğrencilerinden belli olması gibi, girişimcinin girişimci olması da ürettiği ürünlerden belli olur. Ustalar arkalarında, anılmaya değer eserler, girişimciler arkalarda sevilmeye değer işler bırakırlar.
*
Girişimcilerin, kendilerinden sonra, gelen kuşaklara övünmeye değer, kuruluşlar bırakabilmeleri için, işlerini doğru, iyi ve güzel yapmaları değil, doğru, iyi ve güzel işleri yapmaları önemlidir. Türkiye'de üretilen ürün, hizmet ve bilgilerin değerlerine, değer kazandıracak olanlar, girişimcilerdir. Girişimcilerin dünya pazarlarında, rekabet üstünlüğü kazanmaları, verimlilikte olduğu kadar, yenilikte yarışmalarına bağlıdır. Yenilenmesini bilenler, hiçbir yerde yenilmezler.
*
Hem verimlilikte, hem de yenilikte yarışmanın olmadığı toplumlarda, üretim gücünde gelişme ve kültür zenginliğinde derinleşme olmaz.
*
Bütün ülkelerde girişimcilerin gücü, hem güzel, hem yeni ürün, hizmet ve bilgi üretmesini bilmelerinden kaynaklanır.
*
Girişimcilik üretimde olduğu kadar, tüketimde de, güzellikleri özendirmek, çirkinlikleri önlemektir.
*
Girişimciler bilinen ham maddeleri, bilinmeyen ürünlere dönüştüren simyacılardır.
*
Girişimcisiz üretim, üretimsiz girişimci olmaz.
*
Girişimci üreten el olmasını bilendir.
*
Dünyayı üreten eller değiştirir.