Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde, özel sektörün standardizasyona katılımını artırmak ve TSE bünyesinde faaliyet gösteren ayna komitelere insan kaynağı sağlamak üzere veri tabanı oluşturuldu. TSE bünyesinde kurulan milli teknik (ayna) komiteler; standartların belirlenmesinde üretim sürecinin bizzat içinde olan, çarkları döndürenlerin yönlendirici olmasını amaçlıyor. TSE ve TOBB işbirliğinde standartların milli takımını oluşturacak ayna komiteler uluslararası standardizasyon çalışmalarına aktif katılım göstererek ortaya çıkacak standartlara adeta milli bir dokunuşta bulunacaklar.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; Sanayici, akademisyen ve ilgili tüm tarafları TSE bünyesinde kurulan ayna komitelerin çalışmalarına katılmaya davet etti. TSE ile TOBB arasında iş birliği protokolü imzalandığının altını çizen Varank; Protokolle sanayiciler ve ticaret erbaplarının, uluslararası standardizasyon faaliyetlerine etkin katılımı için önemli bir adım attıklarını söyledi. Standartlar konusunda üreticilerin elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank;. Standartların belirlenmesinde masa başında oturan, sektörü bilmeyen uzmanlar değil, üretim sürecinin bizzat içinde olan, çarkları döndüren üreticiler yönlendirici olmalı ve seslerini duyurmalı değerlendirmesinde bulundu.
Sayın Bakana katılıyorum çok doğru bir tespitte bulunmuş. TSE ilk olarak 2004 senesinde uluslararası ve bölgesel standardizasyon çalışmalarına ilgili tüm sektörlerin katılımı için ayna komiteler oluşturdu. Ancak çarkları döndüren üreticiler maalesef bu ayna komitelere yeteri kadar ilgi göstermedi. Bu bağlamda; TSE ve TOBB ortaklığında oluşturulan “ Standartlar Milli Takımı” yani yerli ve milli veri tabanı sayesinde uluslararası standartların hazırlanma sürecinde önemli bir insan kaynağına sahip olacağız. ISO tarafından hazırlanan ve yayınlanan uluslararası standartların Türkçeye tercüme edilmesi ya da uyarlanması Türk Standardı adını almasına yeterlidir. Ancak sürecin içerisinde çarkları döndüren Türk sanayicisinin olması, fikir ortaya koyması, yönlendirici rol üstlenmesi önem arz etmektedir. Bu bağlamda; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızı, Türk Standartları Enstitüsü ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini tebrik ediyorum.
TSE; Uluslararası ve Avrupa Birliği standart hazırlama çalışmalarına katılarak, ülke sanayisini ilgilendiren konularda standart hazırlanması için çalışıyor. TSE, standart hazırlama çalışmalarında en önemli unsur olan ulusal mutabakatı sağlamak amacıyla, ulusal, bölgesel veya uluslararası tüm standartlara, hazırlanma aşamasında iken konu ile ilgili başta özel sektör olmak üzere tüm tarafların (kamu, üniversite, sivil toplum örgütleri, tüketiciler vb.) görüşlerinin alınması ve bu görüşlerin standartlara yansıtılması amacıyla ayna komiteler oluşturdu. TOBB ile yapılan protokol çerçevesinde ayna komiteler artık daha sistematik çalışacak, yukarıda saydığım ilgili tüm tarafların katkısıyla ortaya milli ve yerli Türk standartları çıkacak.
Türkiye kurallara uyan değil, kuralları belirleyen tarafta olmalı diyoruz sürekli peki bunun için ne yapıyoruz! Türk Sanayicisi, Kamu, Üniversite, sivil toplum örgütleri ve biz tüketiciler hepimiz taşın altına elimizi koyacağız! Ayna komitelerde aktif rol alarak Türkiye ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacağız!
Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu; Standartlar milli takımı hakkında yaptıkları açıklamada standardizasyon konusunda farkındalığı artırmak amacıyla TSE ve TOBB olarak birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalarda, işletmelerde standardizasyon konusunda yeterli insan kaynağını bulamadıkları belirterek, buradan hareketle bir altyapı oluşturmak üzere harekete geçtiklerini vurguladılar.
Bu bağlamda; Standardizasyon alanında insan kaynağı sağlamak üzere eğitim programı düzenlenecek. Eğitim programına katılmak isteyenlerin, öncelikle TSE ve TOBB tarafından hazırlanan ve "http://std.tobb.org.tr" adresinden ulaşılabilen standardizasyon veri tabanına kaydolmaları gerekiyor.Eğitimler gerçekleştirildikten sonra programa katılanlarla ayna komite toplantıları gerçekleştirilecek.
Eğitimler; ÜDS, KPDS, YDS sınav sonucunda en az 70 puan veya diğer yabancı dil sınavlarında (TOEFL, IELTS vb.) eşdeğerinde puan alan, alanındaki standartlara vakıf, tercihen Ar-Ge, tasarım, kalite, kontrol ve üretim konularında tecrübeli ve mümkünse daha önce standardizasyon konusunda görev almış üst düzey yöneticilere, mühendislere veya teknik personellere yönelik olarak hazırlandı.