Türkiye son 5 ayda okuduğu 250 kitap ile sosyal medyada fenomen olan çocuğu konuşuyor. Ben konuyla ilgili yapılan yorumlara hiç bakmadım, muhakkak müspet, menfi yorumlar yapılmıştır. Ben sadece çocukla yapılan röportajı izledim kendi fikirlerimi sizlerle paylaşacağım.
Üstün zekalı çocuklar hayatın içerisinde zaman zaman karşımıza çıkıyor. Bazen her şey zamanında güzel, çocuk çocuk gibi olmalı diye söylediğimiz oluyor! Bazende vay be ne çocuk keşke benimde böyle bir çocuğum olsun diye iç geçiriyoruz. Aslında bu iki davranış şeklinin de yanlış olduğunu yine bize bu çocuk söylüyor “ Deha Çocuk Atakan”.
Atakan gerçekten 10 yaşında olmasına rağmen filozof gibi konuşuyor. Kütüphanede üzerinde annesinin ördüğü hırka ile kitapları karıştırırken, bir vatandaş onu fark ediyor ve konuşturup videosunu çekip paylaşıyor! Sonrası malum sosyal medyada fenomen oluyor. DHA kameraları deha çocuğa mikrofon uzattığında yetişkin insanlarda da olan bir insani davranış sergiliyor. Kameralar karşısında ünlü olma duygusuyla başlıyor anlatmaya!
Beni çok abartmayın evet ben bir çocuğum ama aynı zamanda emsallerimden farklıyım. 5 ayda 250 kitap okudum, Aristodan, Rousseau’ye, Kayı serisinin tamamını ve Nutuk’a kadar birçok kitap okudum. Socrates’in savunması muhakkak okunması gereken bir kitap herkese öneririm diyor. Deha çocuk yetişkinlerin okuduğu bu kitapları okuduğunu söylerken; yaşıtlarının okuması gereken kitapları da okuduğunu belirterek, Hayvan Çiftliği ve Küçük Prens’i okunması gereken kitaplar olarak yaşıtlarına öneride bulunmayı da ihmal etmiyor.
Atakan’ı magazinleştirmek istemiyorum onu zaten görev edinenler var! Umarım annesinin söylediği gibi sosyal çevresinden kopmadan, üstün zekasını kullanabileceği bir eğitim alma imkanına sahip olur. DHA’ya verdiği röportajda diyor ki; adım Atakan, Metafor uzmanıyım desem olmaz! Beyin cerrahıyım desem olmaz! Cumhurbaşkanıyım desem olmaz! Bu söylediklerinden birini olması mümkün mü emin değilim inşallah olur! Belki de unutulup gidecek bir “Küçük Emrah” kadar değer görmeyecek! Ama verdiği mesajlar toplumun bir kesiminin hafızalarından silinmeyecek!
10 yaşında varoluş sebebi olan yüce yaradanın mesajını almış ve okuyun diyor! Okuldan önce ahlak, saygı eğitimi verilmesi gereklidir diyor! Ondan sonrasında ise felsefe eğitimi verilmesi gereklidir diyor! Eskiden felsefe ve psikoloji birlikte öğrenilmeli diyordum ama artık sadece felsefe diyorum. Neden çünkü küçük çocuklara psikoloji öğretmenin sıkıntılı olduğunu düşünüyorum diyor! İnsan hep kendinde birşeyler arar mesela gider şizofreniye bakar, ben öyle miyim ben şöylemiyim ben öyle olacak mıyım şöyle olacak mıyım? Benim düşüncelerim nasıl, ben ya şizofreniysem diye düşünmeye başlar! Yani hayata sorunlu başlar bundan dolayı önce felsefe sonra tarih öğretilmelidir diyor!
Şimdi bu sözlerin hangisine itirazımız var! Benim şahsen yok sizin varsa saygı duyarım. Bu zamana kadar ki Milli Eğitim Bakanlarından böyle bir öneri ya da eylem geldi mi? Ben duymadım siz duydunuz mu? Atakan’ı Milli Eğitim Bakanı yapalım demiyorum tabi ki ama dolgun maaşlı değerli danışmanlarımızı, baş danışmanlarımızı biraz nadasa çekip! Küçük Atakan’ın söylediği kıssadan üzerimize düşen hisseyi alsak iyi olur diye düşünüyorum!