Prof. Dr. Canan Karatay ekmek yemeyin deyince fırıncılar haklı olarak ayaklanıyor, ekmeğimizle oynama diye Karatay hocayı hedef alıyorlar. Peki ya hoca haklıysa! Canan Karatay sadece ekmek değil gluten içeren hiçbir gıda tüketmeyin diye uyarıyor. Glüten tüketiminde insanda oluşabilecek 20 hastalığı şöyle sıralıyor.
- ALS hastalığına sebep olabilir. ( ALS merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalıktır.)
- Çocuklarda dikkat dağınıklığı
- Anksiyete ( Psikolojik rahatsızlık )
- Otizm (Kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur.)
- Diabet ( Şeker hastalığı ) Haşimato(Haşimato ya da kronik lenfositiktiroidit olarak isimlendirilen hastalık durumunda tiroid bezinin çalışmasında sorunlar oluşur. Troidit ( Tiroid bezinin iltihabına verilen genel bir isimdir.) Römatoitartrit(Eklem iltihabının sık görülen formudur ve eklemlerin içindeki zarda (sinoviyumda) ve/veya diğer iç organlarda iltihaba yol açar)
- Osteopeni (Kemiklerin yoğunluğunun azaldığı duruma osteopeni denir.) Osteoporoz ( Vücudumuzdaki kemiklerin sertliklerinin azalıp, kalitelerinin bozulması sonucunda daha zayıf ve kırılabilir hale gelmeleri ile ortaya çıkan ve tüm iskeletimizi etkileyen sistemik bir hastalıktır.)
- Beyin Bulanıklığı
- Kanserler
- Sık Sık Hastalanma
- Süt ürünlerine entolarans(vücudun süt ve süt ürünlerinde bulunan laktozu sindiremediği, toplumda yaygın olarak görülen bir sindirim sorunudur. Laktoz emilim bozukluğu olarak da bilinir.)
- Büyüme geriliği
- Depresyon
- Mide, bağırsak gazı, şişkinlik, ishal ve kabızlık.
- Kısırlık
- Migren baş ağrısı
- Sık sık düşük yapma
- Alzheimer, erken bunama
- Sık sık acıkma, tatlı krizine girme
- Parkinson
- Burun tıkanıklığı, kaşıntı cilt döküntüleri.
Prof. Dr. Canan Karatay; Modern buğdaydan ve kuru maya ile yapılan ekmek zararlıdır kesinlikle yemeyin diye uyarıyor! Modern buğday denilen cüce buğday yani hybrid’tir. Bundan dolayı içerisindeki glüten oranı çok fazladır. İçerisinde barındırdığı glüten her türlü hastalığın sebebidir. Gluten tahıldan, buğdaydan, çavdardan vücuda girdiğinden bağırsaklardaki dost bakterileri öldürüyor. Bağırsaklardaki mikro-biyon dediğimiz dengeyi altüst ediyor ve ondan sonra hastalıklar başlıyor. Ben demiyorum Canan Karatay hocamız söylüyor bunları!
Bu bağlamda Sayın Canan Karatay;Türkiye’de çok fazla unlu mamul ve ekmek tüketimi olduğuna dikkat çekerek, ekmek tüketmeyin buna alternatif olarak işlem görmemiş ceviz, fındık yiyin diyor. “ Karatay Diyetiyle” Beslenme tuzaklarından kurtuluş rehberi adı altında yazdığı kitabında konuyla ilgili detaylı bilgilendirme yapıyor.
Glutensiz beslenme ile sağlıklı beyinlere!!!
Prof. Dr. Canan Karatay; Glutenin insan beynine ciddi zarar verdiğini iddia ediyor! Bu çok önemli bir iddia;Gluten beyne gittiği zaman beyinde morfin bağımlılığı yapıyor. Beynin gelişmesini yani düşünceyi önlüyor, muhakeme yapmayı önlüyor, sorgulamayı önlüyor, yani sizi koyun haline getiriyor! Koyun nedir koyun güdülen bir hayvandır, kendisi düşünmez, sorgulamaz ne dersen onu yapar! Bu halde ne oluyoruz gluten yiyen insanlar olarak hepimiz koyun olduğumuz için uzaktan kumanda ile yönetilebiliyoruz. Bunları Karatay diyetiyle, beslenme tuzaklarından kurtuluş rehberi kitabında anlatıyor Karatay hocamız!
Prof. Dr. Canan Karatay ilgiyle takip ettiğim, kitaplarını severek okuduğum bir bilim insanı. Kendisinin görüşlerine değer veriyorum ve hayatımda uygulamaya özen gösteriyorum. Ancak farklı görüşleri de inceliyorum mesela Glutensiz beslenme konusunda şöyle bir soruyla karşımıza çıkıyorlar. Sağlıklı kişilerde glütensiz beslenme doğru mudur? Yani sağlıklı kişilerin de sadece zayıflamak niyetiyle glütensiz beslenmesi doğru mu, fayda mı getirir ya da zarar mı verir bu konuda oldukça tartışma var.
Karatay hocaya muhalif olanların tezine göre glüten aslında zararlı değil kişiye göre farklı reaksiyon gösterebiliyor! Gluten hassasiyeti yada enteropatisi olan kişilerde, çölyak hastalarında glütensiz beslenme çok önemli! Ancak sağlıklı kişilerde yani sadece diyet amaçlı glütensiz beslenenlerde durum aynı değil! Gluten sözcüğü kökeni itibariyle İngilizce’de ( glue ) tutkal anlamına geliyor. Tahılların yapısında bulunan 30 civarında proteinden biri, aslında bir protein grubu. Tahıllarda, tohum kısmında endosperm bölümünde nişastayla birlikte bulunuyor. Bu gruptaki iki önemli protein, glutein ve gladin diye tanımlanıyor.
Yani sağlıklı insanlarda glüten kullanımında sıkıntı yok aksine protein deposu alınması gerekli diyor, Karatay hocaya muhalif olanlar! Prof. Dr. Canan Karatay ise glütenekökten karşı yukarıda zaten zararlarını kendi kitabından aktardım sizlere. Netice olarak ben Karatay hocaya yakınım çünkü kendisinin glütensiz beslenme konusunda söylediklerini önemsiyorum. Allaha şükür beynimde bu zamana kadar bir hasar oluşmadığını düşünüyorum! Çünkü düşünüyorum! Sorguluyorum! Muhakeme yapabiliyorum! Ancak Karatay hocanın 20 maddede sıraladığı bazı hastalıkların kendimde ve etrafımdakilerde olduğunu görebiliyorum. Belli bir süredir glütensiz beslenmeye özen gösteriyorum! Mantığım beni Karatay hocamıza yakınlaştırıyor etrafımdaki birçok insanında bu konularda bilinçlendiğini görüyorum.
Bu bağlamda; glütenden uzak beslenmeyi tercih edenler olarak nasıl önlem alacağız? Paketlenmiş her üründe, unlu mamullerde bu glüten maddesi var. Doktor reçeteyi veriyor ancak uygulamaya gelince bizler zorlanıyoruz. Nasıl uzak duracağız glütensiz ürünlerden! Küresel tüketim toplumunun fertleri olarak uzak durmamız çok zor gibi görünüyor.
Geçen gün markette alış veriş yaparken, uzun zamandır yemediğim gofret benzeri ürünleri reyonda görünce canım çekti bir kereden bir şey olmaz dürtüsüyle içeriğine bakmadan satın aldım! Diyorum ya bazen şeytan insanı dürtüyor! Eve gelince içeriğini okuyunca glüten başta olmak üzere birçok zararlı maddeyi görmeme rağmen bir kereden bir şey olmaz diye azda olsa tükettim. Görüyorsunuz dimi demek ki bu diyete uymak isteyenleri bile bir kereden bir şey olmaz dürtüsüyle tüketmeye zorlayan paketlenmiş ürünler bunlar! Peki ama nasıl bilinçli olacağız ne yapmamız gerekiyor!
Bu konuda Türk Standardları Enstitüsü TS 13143 “ Gıdalar – Glüteni azaltılmış ve glütensiz hale getirilmiş.” Standardı ile belgelendirme faaliyetlerine başladı. TS 13143 şartlarını sağlayan kuruluşların birim ambalajları üzerinde taşıyabilecekleri TSE logolu marka sembolü tüketiciler üzerinde güvence sağlıyor. Glutensiz beslenmeye dikkat eden biri olarak artık marketten alış yaparken, paketlenmiş ürünlerde TS 13143 standardı şartlarını sağlayan kuruluşların ürünlerini alıyorum. Yani paketlenmiş ürünlerin üzerinde TSE’nin baklava dilimi logolu marka sembolünü arıyorum ondan sonra satın alıyorum. Eğer sizde glütensiz beslenmeyi tercih ediyorsanız bilinçli tüketici olarak TSE’nin baklava dilimi logolu marka sembolünü taşıyan ürünleri tercih edin!