İslam dininde, Müslümanlar için yapılmasına müsaade edilen “helal” yapılması yasak olanlar için ise “haram” ifadesi kullanılmaktadır. Tanımı çok basit ve anlaşılır, kutsal kitapta hepsi açık ve net bir şekilde yazıyor ancak okumak ve anlamak gerekiyor! Helal Müslümanın yaşam biçimi, hayatın her anında karşısına çıkacak bir gerçektir.
İslam dini de diğer dinler gibi pek çok kurala sahiptir. “Bilinçli Müslüman” bu kuralları bilir ona göre yaşamını sürdürür. Müslümanlar, diğer dinlere mensup olanlar gibi tüketim toplumunun bireyleridir. Bu bağlamda; tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen unsurların içerisinde dini inanç ve kimliklerde yer almaktadır.
Müslüman tüketiciler, Helal Sertifikalı ürünleri tercih etmektedir. Helal sertifikası, tarafsız ve ehil bir kurum tarafından üretim sürecinin helal standartlara göre işleyip işlemediği kontrol edilerek, firmalara verilen onaylanmış bir belgedir. Bugün helal pazarına baktığımızda, ilk akla gelen gıda sektörü olmaktadır. Ancak helal belgelendirmesi sadece gıda ile sınırlı değildir. Deriye temas eden kremler, diş macunları, kıyafetler ve kozmetik ürünleri için de helal belgelendirme yapılmaktadır.
Bir diğer önemli sektör ise turizm sektörü olarak sayılabilir. Özellikle müşteri talepleri ve uluslararası rekabet sebebiyle otellerde de Helal Belgesi başvurularının arttığı gözlemlenmektedir. Dolayısıyla helal belgelendirme, sektörel olarak çok geniş bir alana hitap etmektedir.
Helal Belgelendirmesi SMICC ( İslam Ülkeleri, Standardlar ve Metroloji Enstitüsü ) standartlarına göre yapılmaktadır. 2010 yılında İslam İşbirliği Teşkilatı ( İTT ) bünyesinde kurulan SMICC; Ortak standartlar hazırlayarak İİT ( İslam İşbirliği Teşkilatı ) üyeleri arasındaki ticaretin önündeki teknik engelleri kaldırmak.OIC/SMIIC Standardlarını oluşturarak İİT üye ülkelerinin faydalanmasını sağlamak.
Standardizasyon, metroloji, laboratuvar, deneyler ve akreditasyon konusunda tek düzelik/homojenlik sağlamak. Standard kurumları olmayan İİT üye ülkelerine ilk etapta teknik destek sağlamak ve uzun vadede kendi kurumlarını kurup rekabet edecek düzeye gelmelerine yardım etmek. Eğitim, konferans, kongre vb. etkinlikler düzenlemek suretiyle standardizasyon ve ilgili alanlarda farkındalık oluşturmak için çalışmaktadır.
Türkiye’de Helal Belgelendirilmesi SMICC standardına göre yapılırken, Helal Akreditasyon Kurumu ( HAK ) tarafından akredite edilmektedir. Türkiye’nin Helal Belgelendirme alanında akreditasyon yapmaya yetkili tek kurumu HAK’ tır. Türkiye’de Türk Standardı yapmaya ve yayınlamaya yetkili tek kurum olan Türk Standartları Enstitüsü ( TSE ) Helal Belgelendirmesi alanında HAK’ tan akredite olan ilk kurum olarak hizmetlerini sürdürmektedir.
TSE’nin (Türk Standartları Enstitüsü) SMICC’in kurulmasında etkin rol alması. Bir önceki döneme kadar başkanlık görevini sürdürmesi. İcra makamı olan Genel Sekreterlik görevini kurulduğu tarihten itibaren aktif bir şekilde yapması. Helal Akreditasyon kurumundan ilk akredite kurum olması bu alanda güvenilir bir marka olduğunu göstermektedir.
TSE iştiraki olarak Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Hizmetleri sunan ICAS’ta (İnternational Conformity Assessment Service Inc.) SMICC Standartlarına göre uluslararası alanda Helal Belgelendirmesi yapmak üzere HAK’ a başvuran ikinci kurum oldu. TSE, ICAS bu alanda faaliyet gösteren diğer milli ve yerli uygunluk değerlendirme kuruluşlarımızın da akredite olmasıyla birlikte Türkiye Uluslararası Helal Belgelendirme pazarında daha güçlü olacak, güvenilir markalarıyla dünya üzerindeki 1.57 milyar Müslüman nüfusa hizmet vermeye devam edecektir.