Türkler’in en büyük boyudur. Türkiye, Azerbaycan, İran, Irak ve Türkmenistan Türkleri bu boydandır. Oğuz ile Türkmen ayni mânâdadır aynı Türk boyunu işâret eder. Türk’ün mânâsı ise çok daha geniş olup, Oğuz-Türkmenler’den olmayan, Türkçe konuşan Türk kültürüne mensup bütün kavimleri kapsar.
İmparatorluk hânedânlarının, büyük hâkanların, Mîlât’tan önceki asırlardan 1922’ye kadar dâimâ Oğuzlar’dan olmuştur. Orta Doğu’ya gelip Anadolu’yu fetheden ve 1074’de Türkiye devletini kuran Selçuklular da Oğuz boyundandır. Anadolu ve İran’daki Türk imparatorluk ve beylik hânedânlarının hepsi Oğuz’dur. Osmanlılar da Oğuz boyundan olmakla iftihar etmişlerdir. Anadolu ve Rumeli’nden önce Oğuzlar, Anadolu ile İran ve Hazar’la Körfez arasındaki ülkeleri Türkleştirmişlerdir. Moğol istîlâsı yeniden pek çok Oğuz boyunu bu ülkelere doğru sürmüş, Türkistan’daki Türk nüfûsunun azalıp Moğollarla karışmasına karşılık, Türkiye ve doğusundaki ülkelerdeki Türk nüfus, büsbütün hâkim hâline gelmiştir.
Oğuz Han, M.Ö. 174’te ölen Mete’dir. Oğuzlar, onun oğul ve torunlarından türemiş ve onların çevresinde bulunup çoğalmış Türklerdir. Oğuzlar 24 boydur. Bozoklar denilen 12 boy, Oğuz Han’ın oğulları Gün Han, Ay Han ve Yıldız Han’dan inen Kayılar, Bayatlar, Alkaevliler, Yazırlar, Dodurgalar, Döğerler, Yaparlılar, Seğdililer, Kızıklar ve Karkınlardır. Üçoklar denen 12 boy, Oğuz Han’ın oğulları Gökhan, Dağ Han, Deniz Han’dan inen Bayındırlar, Peçenekler, Çavuldurlar, Çepniler, Salgurlar (Salurlar), Eymürler, Alayuntlular, Yüregirler, İğdirler, Büğdüzler, Yıvalar ve Kınıklar’dır. En asıl boy, Kayılar ve onların beyleri sayılır ki Osmanoğulları Kayı beylerinden inmişlerdir.