Milli Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanması üzerine, 29 Ekim 1923 de kuruluşu tüm dünyaya ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, 29 Ekim’den 9 ay önce 16 Ocak 1923 de Kocaeli İzmit’te, Atatürk tarafından basın ve kamuoyu ile paylaşılmıştı.
Atatürk ilk ve tek basın toplantısını Kocaeli’de ilan etmişti. Atatürk’ün İzmit basın toplantısı her bakımdan çok önemli bir konu.
Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesinin yeterli çalışma yapmaması büyük bir eksiklik, müze Kocaeli Bölgesi’nde de tanınmıyor. Sadece Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti 16 Ocak tarihinde etkinlik yapıyor.
Türk Basın Tarihi içinde Kocaeli Basını’nın ayrı bir önemi var. Türkiye’de renkli olarak şehirlerde gazete çıkarılan illerin başında Kocaeli gelir. İlk gazete Cumhuriyet öncesi Osmanlı döneminde Kocaeli adıyla ilimizde yayınlanmış, önemli hizmet yapmıştır. Bugüne kadar Kocaeli Basın tarihiyle ilgili çok az çalışma var. Keşke Kocaeli Basın tarihi her bakımdan incelense ve araştırılarak gelecek kuşaklara aktarılsaydı.
16 Ocak 1923 tarihinde Atatürk’ün İzmit Basın Toplantısı, basın tarihi açımızdan önemli yere sahip. Cumhuriyetin ilanından 9 ay önce 16 Ocak 1923 de Mustafa Kemal Atatürk, Türk basınının çok önemli gazetecilerini İzmit’e davet ederek Cumhuriyetin ilanını İzmit’te kamuoyuna açıklamıştı. Gerek Cumhuriyet gerek Cumhuriyet sonrası Kocaeli’de birçok gazete yayınlandı. Araştırmacı gazeteci ve belgeselci olarak bu gazetelerin birçok nüshasına ulaştım. Her biri birer tarihi belge niteliğinde. Kocaeli Basınının örnek sayılarak, araştırmacıların yüksek bilgilerine sunmayı bir görev kabul ediyorum. Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan ettiği İzmit Saray’ı müze haline getirildi.
TÜRK BASIN TARİHİNDE DEVR-İ ALEM
Bugüne kadar araştırmacı gazeteci, Devr-i Alem Belgesel TV program yapımcısı, olarak Türk Basın Tarihi ile ilgili birçok yazı kaleme aldım. Basın İlan Kurumu ile ilgili yazılar yazdım. 43 yıllık gazeteci ve belgeselci olarak Türk Basın Tarihi’ne ışık tutan yazdığım yazıların bir bölümünü 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ve 16 Ocak Basın Onur Günü dolayısı ile sizlerin bilgilerine sunuyorum.
KURTULUŞ SAVAŞINDA ANADOLU BASINI
Türk Basın tarihinde, Anadolu Basını Milli Mücadele’nin başarıya ulaşmasına ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna en büyük katkıyı yapmıştır. Kuvâ-yi Milliye’yi, Anadolu Basını desteklemiş, Sivas Kongresi’nin toplanmasında bizzat Atatürk tarafından İrade-i Milliye yani bugünkü ifadesiyle Ulus Gazetesi yayın hayatına sokulmuş, Mehmet Akif ve Eşref Edip tarafından Sebül-ür Reşat dergisi yayınlanmıştır. Anadolu Basını Kurtuluş Savaşı’nı desteklerken İstanbul gazeteleri mandacılığı savunuyordu. Bugün de Anadolu gazeteleri milletin ve devletin yanında onur mücadelesi veriyor.
BASIN TARİHİNDE GEBZE
Basın tarihinde Gebze ve Kocaeli’ye baktığımızda Atatürk, cumhuriyetin ilanından 9 ay önce 16 Ocak 1923’de ilk basın toplantısını İzmit’te düzenleyerek Cumhuriyetin ilanı ile ilgili önemli bilgiler vermiştir. Bir anlamda bu basın toplantısıyla Cumhuriyetin temelleri Kocaeli’de atılmıştı. Basın tarihimizde Gebze’nin ayrı bir yeri vardır. Gebze’de ilk gazete 1953 yılında Gebze’nin Sesi adıyla Emin Polat tarafından çıkartılmıştır. Hayri Macar’dan Ragıp Demirkol’a Şükrü Bülbül’den Ramazan Arslan’a birçok gazeteci Gebze’de hoş sedalar bırakarak gelip geçmiştir. Önemli olan hoş sedalar bırakmaktır. Genç gazeteci arkadaşlarıma tavsiyem, eforlarını birbirlerine harcamak yerine basın mesleğinin vefasız olmadığını göstermeleri ve basın tarihi ile ilgili araştırma yapmalarıdır. Biz kendi mesleğimize ve kendimize büyük vefasızlık yapıyoruz. Vefasızlık yapanlar vefasızlığa uğrayacaktır.
16 Ocak, Kocaeli Basın tarihi için çok önemlidir. 16 Ocak 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk; Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile ilgili ilk basın toplantısını İzmit’te düzenledi. 30 yıldır Gebze’de gazetecilik yapıyoruz. Kocaeli’nin tarihine ışık tutan ilk belgesel TV programını 1999 yılında biz hazırlayarak 16 Ocak Basın Onur Günü’ne ayrı bir önem verdik. Kocaeli Belgeselini birçok TV kanalında yayınlatarak, Kocaeli’ye ve tarihimize karşı vefa borcumuzu ödemeye çalıştık. Keşke bizim gibi daha birçok kurum ve kuruluşu, belgeseller hazırlayarak TV kanallarına dağıtsalardı. Basın yayın hayatında 45 yılı geride bırakan, 80’e yakın ülkeyi gezerek Devr-i Alem Belgesel Programları hazırlayarak gök kubbede hoş seda bırakmaya çalışan, tarihimize, kültürümüze ve değerlerimize vefa borcunu ödemeye çalışan bir gazeteci olarak görevini yapmanın huzuru içindeyim.