Adını dünyaca tanınan Farabi’den alan Kazakistan’ın en önemli üniversitesi El Farabi’nin eğitim yılı açılışına, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Heyeti olarak onur konuğu olduk.
Birleşmiş Milletler tarafından 2020 Dünya Farabi Yılı ilan edilmesi dolayısı ile birçok etkinlik yapılarak Farabi’nin daha iyi tanınması sağlanacak.
Almatı’daki Farabi Üniversitesi’nin eğitim yılı açılışı bizim üniversitelere de örnek olmalı. Dünyadaki üniversiteler sıralamasında fizik ve matematikteki başarıları ile 207. sırada yer alan Kazakistan’ın kültür ve eğitim başkenti Almatı’da El Farabi Üniversitesi’nin eğitim yılı açılışı ünlü Türk Alimi Farabi’ye yakışır gösterişli bir şekilde yapılmakta, tüm öğrenciler kendi alanlarında çalışmalar ortaya koymakta. Öğrenciler üniversite marşını söylerken tüm alanı coşku kaplamakta, önce mezun olan öğrenciler ardından yeni başlayan öğrenciler alanda geçit resmî sunmakta.
Zirveleri yaz, kış karlı. Tanrı Dağları’nın eteğinde 1933 yılında kurulmuş El Farabi Üniversitesinin içerisi park gibi. Üniversite, kurduğu matbaada öğretim üyelerinin yazdığı ve yayın kurulundan geçen kitapları ücretsiz basarak çok önemli arşiv oluşmasına imkan sağlıyor.
TDGF Heyetine Özel İlgi
Kazakistan’ın en önemli devlet üniversitelerinden olan dünya sıralamasında 207. sırada olan El Farabi Üniversitesi yeni eğitim yılı açılışında TDGF Genel Başkanı Menderes Demir bir konuşma yaptı.
El Farabi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galımkayır Mutanov ile görüşme yaptık. El Farabi Üniversitesi’nin Türk Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Arslan, TDGF Heyeti olarak bizlerle yakından ilgilendi. Arslan ile Devri Alem Belgesel Programı olarak safranı ve Altın Elbiseli Adam’la ilgili bilgi alıp söyleşi yaptık.
Kocaeli Darıca Eğitim Araştırma Hastanesi ile Kazakistan El Farabi Üniversitesine adını veren Farabi kimdir?
Kazakistan’da Ahmet Yesevi, dünyaya geldiği Türkistan’ın Farab bugünkü adı ile Otrar Şehri yakınında küçük bir köy olan Vasic’te doğdu. 870 yılında Türkistan’ın Farab kentinde doğduğu için “Farabi” ismiyle anılmaktadır.
8. ve 13. yüzyıllar arasındaki İslam'ın Altın Çağı'nda yaşamış ünlü filozof ve bilim adamıdır. Avrupa’da ‘Alpharabius’ olarak bilinen Farabi, ilk öğrenimini Farab ve Buhara’da tamamladı, fakat daha sonra, yüksek öğrenim için uzun bir süre yani 901- 942 arasında okuduğu ve çalıştığı Bağdat’a gitti. Bir filozof ve bilim adamı olarak, çeşitli ilim dallarında büyük ustalık kazandı ve farklı dillerde bir uzman olarak aktarıldı.
Farabi birçok uzak ülkeyi gezdi ve bir süre Şam’da ve Mısır’da çalıştı, fakat Halep’te Seyfü’d Devleti’nin sarayını ziyaret edinceye kadar tekrar tekrar Bağdat’a geri geldi. Kralın önemli danışmanlarından biri olmuştur ve ününün uzak ve geniş bir biçimde yayılması burada Halep’te olmuştur. İlk yıllarında, bir Kadı (Hakim) idi, fakat sonradan meslek olarak öğretmenliği seçti. Kariyeri boyunca, büyük zorluklara katlandı ve bir keresinde bir bahçenin bakıcısı bile oldu.
Dünyaca Ünlü Türk alimi Farabi Aristo’nun fiziği, meteorolojisi, mantığı, vb. üzerine bazı zengin açıklamalar yazmıştır. İslam felsefe geleneğinde, ‘ilk öğretmen’ olarak bilinen Aristoteles’ten sonra ‘İkinci Öğretmen’ (el-muallimü’s-sani) olarak anılır. HS. 339 / İS. 950′de 80 yaşındayken Şam’da bekar olarak öldü.
Farabi’nin En Önemli Eserleri:
Et-Ta’limü’ s – Sani ve İhsau’ l – Ulum (İlk İslam Ansiklopedisi), El-Medinetü’ l – Fazıla (Fazilet Şehri Toplumun İlkeleri Üstüne Kitap), Risale fi Ma’anii’ l – Akl (Aklın Anlamları), İhsa el – Ulum musiki el-Kebir (Büyük Müzik Bilimlerin Sayımı). Farabi Hayatı Uzunca / Bilim İnsanı Farabi
Farabi ile ilgili TDV İslam Ansiklopedisin de yer alan Bilgi