Büyük Türk düşünürü, gazeteci, eğitimci, yayıncı, fikir ve mücadele adamı olan İsmail Gaspıralı’nın Dilde, Fikirde, İşte, Türk Birliği sözünün manasını günümüzde daha iyi anlıyorum.Güçlü olanın haklı olduğu bu yalan dünyada, her türlü zorluğa rağmen yıkılmadan ayakta durabilmeninbu sözün manasında gizli olduğunu düşünüyorum.
Bu bağlamda, 19. yüzyılın başlarında çarlık rejiminin Rusya’da Müslüman ve Türk kimliğine uyguladığı baskı döneminde Kırım’da dünyaya gelen İsmail Gaspıralı, yetiştiği şartlarda aldığı eğitim ve etkilendiği olaylardan bir doktrin ortaya çıkarmış. Millete hizmet etmek istiyorsan, elinden gelen işle başla diyerek “ Dilde, fikirde, işte Türk Birliği” olması gerektiğini söylemiş.Türk milleti olarak bu doktrin bizim kurtuluş reçetemizdir. Bir olursak, iri oluruz, diri oluruz, hep birlikte güçlü Türkiye’yi ortaya çıkarabiliriz.
7. Türk Konseyi Bakü’de toplandı.
3 Ekim 2009 tarihinde Nahçıvan anlaşması kapsamında Türk dili konuşan ülkeler işbirliği adı altında bir Türk Konseyi oluşturuldu. “Türk Keneşi” Türk dili konuşan ülkeler arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacı ile uluslararası bir örgüt olarak 10 yıldır faaliyetlerini yürütüyor.
Bu bağlamda; geçtiğimiz Salı günü 7. Türk Konseyi Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de toplandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ev sahipliğinde düzenlenen zirveye, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev katıldı.Türk Konseyi gözlemci üyesi Macaristan'ın Başbakanı Viktor Orban ile üye olmasa da etkinliklere katılım sağlayan Türkmenistan'ın Başbakan Yardımcısı Pürli Agamuradov da toplantıda hazır bulundu.
7. Türk Konseyi zirvesinde liderler Türk milletini umutlandıran mesajlar verdiler. Yeni bir tarih sayfası açılıyor diyen Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev;Türk Konseyinin başarılı bir gelişim süreci yaşadığını, Türk devletleri arasındaki birlikteliğin kendisini mutlu ettiğini söyledi. Nazarbayev, Türk medeniyetinin çok derin köklere sahip olduğuna işaret ederek, "Türk dünyasının birliği, benim için güven sözüyle net bir şekilde ifade edilebilir. Ben birlikteliğimizi tasvir etmek için “Yeniden Doğuş” ve “Güven” sözlerini seçiyorum. Aynı zamanda da “Kardeşlik” kelimesi benim için çok şey ifade ediyor diye konuştu.
7. Türk Konseyi zirvesine tam üye olarak katılan Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ise üye ülkeler arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin önemine değindi. Türk Konseyi ülkeleri nüfusunun yüzde 40'ının gençlerden oluştuğunu hatırlatan Özbekistan Cumhurbaşkanı, Genç Girişimciler Forumu'nun oluşturulmasını ve ilk toplantısının Özbekistan'da yapılmasını önerdi.
Zirveye gözlemci üye ülke olarak katılan Macaristan Başbakanı Victor Orban’da Türk Konseyinin Avrupa'ya yakınlaşmasında önemli rol oynamak istediklerini söyledi. Orban, Türk Konseyi'nin Budapeşte ofisinin bu konuda büyük rol oynayacağını da sözlerine ekledi.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Barış Pınarı harekâtı” devam ederken zirveye katılması, Türk dünyasının abisi sıfatıyla birlik, beraberlik mesajları vermesi çok değerliydi.
Bu konu siyaset üstü bir konudur, milletimizin birliği, beraberliği için İsmail Gaspıralı’nın söylediği gibi Türk Milleti olarak elimizden gelen işle başlayalım ve bu sürece hep birlikte katkı sağlayalım. Gazeteci olarak kalemimizi bu işe katkı için kullanalım. İş insanı, siyasetçi, akademisyen, asker, sanatçı kısacası kendisini Türk milletinin bir ferdi olarak hisseden herkes elini taşın altına koymalıdır. Başka Türkiye yok ülkemize hep birlikte sahip çıkacağız.
Bu bağlamda; Engin Alan Paşa’nın 7. Türk Konseyi Zirvesi münasebetiyle attığı Twetti çok değerli buluyorum. Alan Paşa mesajında şunları söyledi;“ Bakü’de yapılan zirvede, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in sözleri hayati önemdedir. Türk Dünyası, hayal ettiğin Türk Birliği kurulmak üzere. Emin olun; bu gerçekleştiğinde dünyada bütün dengeler değişecektir.
Ayrıca değerli akademisyen, benimde fikri temelimin oluşmasında katkısı olan Dr. Rasim Koç’ta attığı tweetle bu sürece desteğini belirtti. Koç; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Dünyası zirvesinde devlet başkanlarıyla verdiği samimi fotoğraf karesini paylaşarak, Türklüğün kültürel ve jeopolitik gerçeğini ortaya koyan bir kare notunu düştü. Akademisyen Koç’un Biz abi onlar kardeş, yeter ki bu bilinci koruyup geliştirebilelim. Çok zaman kaybettik ama telafisi mümkün sözleri çok anlamlıydı diye düşünüyorum.
Türk Birliği; iki devlet, tek millet söylemiyle Azerbaycan’da meyvelerini veriyor.
İki devlet, tek milletiz söylemiyle hareket eden iki kardeş ülke Türkiye ve Azerbaycan, ekonomik ve diğer tüm imkânlarını beşeri derinlikleriyle bütünleştirip, bölgesel ve küresel refah ile huzura hizmet etmek için çalışmaktadır. Bunun en güzel örneği, geliştirdiğimiz ortak projelerdir. Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı -TANAP Projesi, Türkiye ve Azerbaycan’ın bugüne kadar başarı ile yürüttükleri projelerin enerji alanındaki en önemli temsilcilerinden biridir. Ayrıca bu projede TSE ( Türk Standardları Enstitüsü )uygunluk değerlendirme hizmetinin verilmesine yönelik ihaleyi, sektörde faaliyet gösteren çok uluslu küresel rakiplerini geride bırakarak kazanmış, çalışmalarını bu bağlamda sürdürmektedir.
Yine iki devlet, tek millet anlayışıyla, Türk Birliğine hizmet edecek başka bir proje geçtiğimiz hafta hayata geçti. TSE iştiraki ICAS ( İnternationalConformityAssessment Service Inc./ Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi A.Ş) Moldova'da faaliyet gösteren yerel ortaklı şirketi ITT ve Azeri şirketi Azesert'in birlikte kurduğu merkezi Ankara'da bulunan İntersert; Belgelendirme, Gözetim, Laboratuvar ve Kalibrasyon hizmetleri vermek üzere Azerbaycan’da temsilcilik açtı.
Bakü temsilciliği açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede,TSE'nin bütün birikimlerini Azerbaycan ekonomisine kazandırmayı amaçlıyoruz. Standardizayonun oturmadığı ülkelerin ürettiği ürünlerin dünya pazarında yeri yok dedi. Yeni kurulan şirketin Türkiye- Azerbaycan arasındaki iş birliğinin bir parçası olduğunu belirten Büyükdede, TSE sayesinde Türkiye ekonomisinin ürettiği ürünler dünya pazarında yer buluyor. Kardeş ülkemiz Azerbaycan'da da oturması ve üretilen ürünlerin ve yapılan hizmetlerin standartlara uygun hale getirilmesi konusunda Intersert firmamız büyük bir hizmet görecektir diye konuştu.
Uluslararası Standardizasyon Zirvesi İstanbul’da yapıldı…
Hafta başında 14 Ekim Dünya Standardlar günü münasebetiyle; TSE’nin (Türk Standardları Enstitüsünün) İstanbul Swiss otelde düzenlediği Uluslararası standardizasyon zirvesine katıldım. Standardizasyon sisteminin geliştirilmesi ve farkındalığın arttırılmasına yönelik teknik destek projesi kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından finanse edilen zirveye katılım oldukça yoğundu.
Zirveye; TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı, Dr. Hakan Ertürk, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Christian Berger, ISO (Uluslararası Standardizasyon Örgütü) Başkanı John Walter, CENELEC (Avrupa Elektroteknik Standardizasyon Komitesi) Başkanı Dany Sturtewagen, IQNet Başkanı Alex Stoıchıtoı, SMIIC Genel Sekreteri İhsan Övüt, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ile birlikte iş dünyasından birçok davetli katıldı.
Kuralını sen yaz! Standardlara yön ver…
"Standartlara Yön Ver" sloganı ile standardizasyonda yeni bir süreci başlattıklarını söyleyen TSE Başkanı Şahin, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu, Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) iş birliğinde başlatılan projenin detaylarını anlattı.
Prof. Dr. Şahin, proje çerçevesinde paydaşların taslak standartlara görüş verirken kullandığı programın değiştirildiğini, interaktif web sayfası ile çalışmalardan pratik olarak haberdar olma yolunu açtıklarını vurgulayarak, "Böylece Ayna Komitelerde ülke görüşünün online ortamda alınması, yüz yüze toplantılar yerine dijital ortamdan müzakereler yürütülmesi mümkün olacak. Öte yandan düzenleyeceğimiz organizasyonlar ve toplantılar ile standardizasyon konusunda tüm paydaşların farkındalığını artırmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise Uluslararası standardizasyonun, uluslararası ticarette yaşanan artışla birlikte kaçınılmaz olarak tüm ülkelerin gündemindeki öncelikli konulardan biri haline geldiğini belirterek; "Hızla gelişmekte olan Türk sanayisi ve Türk sanayicilerinin küresel ölçekte yaptıkları ihracat ve ticaret ile bunun ülke ekonomimize sağladığı katkılar dikkate alındığında, uluslararası standartlara ve standardizasyona vermemiz gereken önem açıkça görülmektedir" dedi.
TSE standardizasyonda AB üyesi…
Dünya Standartlar gününü İstanbul'da kutlamanın kendisi için onur olduğunu ifade eden AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger “TSE’ye çok şey borçluyuz. TSE, AB'nin standardizasyon konusunda 2012 yılından beri tam üyesi. Türkiye, standartlara yüzde 95 seviyesinde uyum göstermekte. Bu oran AB'deki seviyeyle de uyumlu diye konuştu.
Rehber Köpek “Kara” zirveye damgasını vurdu…
14 Ekim Dünya Standartlar Günü dolayısıyla "Standardizasyon Çalışmalarına Aktif Katılım Ödül Töreni" düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Büyükdede, standardizasyon alanında çeşitli kategorilerde başarılı bulunan kurumların temsilcilerine ödüllerini verdi.
Ödül töreninde, Rehber Köpekler Derneği Başkanı Nurdeniz Tunçer de kurumu adına "Aktif Ayna Komite" ödülünü aldı. Tunçer, ödülünü almaya rehber köpek "Kara" ile geldi. "Kara", salondaki katılımcılardan büyük alkış aldı.