Gıda’nın içerisinde boya kulağa hiç hoş gelmiyor. Ama alımlı ve lezzetli görünümüyle hepimizi cezbediyor. Kimine göre kararında kullanılırsa bir zararı yok kimine göre fazla dozda kullanılırsa DNA hasarlarına, hatta kansere yol açabiliyor. Bütün bu tartışmalar içerisinde gıda boyaları sofralarımıza bir şekilde istesek te istemesek te giriyor.
İlk olarak 1856 yılında kömürden üretilen gıda boyası günümüzde ise petrolden üretiliyormuş. Yani hammaddesi pahalı bir ürün zenginin sofrasında daha çok yer alıyordur, zararı varsa zengine var demeyelim! zararlı ise yasaklanmalıdır, değilse de topluma iyi anlatılmalıdır. Yapay boyaların FDA ve EFSA gibi düzenleyici kurumlar tarafından hayvanlar üzerinde yapılan deneylerinde sağlık açısından ciddi bir risk taşıdığı saptanmış. Ancak oldukça kararsızlık yaratan bu konu kimi devletler tarafından zararlı sayılırken kimi devletler tarafından zararsız olarak görülüyor.
Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de gıda boyası kullanılıyor. Özellikle çocukların sıkça tükettiği, şekerleme ürünleri, çikolata ve dondurmaların içerisine gıda boyası konuluyor. Devletin kullanımını yasaklamadığı, uzmanların zararı üzerinde hem fikir olamadığı durumda vatandaşa kendi tercihini yapmak düşüyor.
Organik gıda boyası…
Yemek mideye hitap ettiği kadar göze de hitap ediyor. Renkli, göz alıcı yiyecekler ve içecekler insan nefsini zorluyor. Gıda boyasının zararı tartışılırken, bilinçli tüketici organik gıda boylarını tercih ediyor. Sebze ve meyvelerden organik gıda boyası yapılarak, mutfağınızda rengarenk bir sofra hazırlayabilirsiniz. Portakallar dolapta yumuşadıysa, ıspanaklar, pancarlar dolapta çok bekledi ise sakın çöpe atmayın! Bu meyve ve sebzelerden organik gıda boyası üretebiliyorsunuz. Sadece gıda ürünlerinde değil, çocuklarınızın boyama kitaplarında bile bu meyve ve sebzelerden üretilen organik gıda boyalarını kullanabiliyorsunuz.
Tüketici organik gıda boyalarına, internet üzerinden, mağazalardan da ulaşabiliyor. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi iştiraki, Ağaç Peyzaj, Eğitim Hizmetleri ve Hayvanat Bahçesi İşletmeciliği Sanayi ve Ticaret A.Ş ar-ge birimi bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve üniversitelerimizle işbirliği içerisinde dünyada bir ilk olan lale taç yapraklarından organik gıda boyası üretiyor. Lale taç yapraklarından üretilen doğal gıda boyası ile lokum, pasta ve meşrubatlar üretiliyor.
Piyasada çok pahalı bir ürün olarak satışa sunulan gıda boyasının, bu proje sayesinde kolay ulaşılabilir ve herkes tarafından rahatlıkla kullanılabilir bir hale gelmesi amaçlanıyor. Ayrıca ar-ge biriminde lale ile birlikte dikimi gerçekleşen sümbüllerden güzel kokulu doğal esanslarda üretiliyor. İstanbul’u süsleyen çiçekler sadece bir çiçek olarak görünmüyor, aynı zamanda da ekonomik bir değere dönüşüyor. Bu bağlamda; İBB Ağaç ve Peyzaj A.Ş ar-ge birimini yapmış olduğu bu değerli proje için tebrik ediyorum.
Bu vesileyle İBB Ağaç ve Peyzaj A.Ş Genel Müdürü olarak atanan, İstanbul Orman Mühendisleri Odası eski yöneticilerinden Ali Sukas beye yeni görevinde başarılar diliyorum. Ali Sukas beyi iyi tanırım mesleğinde başarılı, işinin ehli dürüst, çalışkan bir insandır. Ağaç ve Peyzaj A.Ş’nin yürüttüğü değerli çalışmalara katma değer katacak, çözüm odaklı yaklaşımıyla, sürekli gelişme ve iyileşme mantığıyla biz İstanbullulara çalışma arkadaşlarıyla birlikte daha yaşanabilir ve yeşil bir kent ortaya çıkaracaklarına yürekten inanıyorum.