Kosova -7

11 Haziran 2015

Sırbistan ve diğer Yugoslavya ülkelerinden farklılıklar göstermekte. Boş arazi yok denecek kadar az, her yer ya ormanlık bölgelerden ya da sanayi bitkileriyle dolu alanlardan oluşuyor. Gümrük işlemlerinden sonra Kosova’ya giriş yaptık. Otobanla yola devam ediyoruz. Otoban parası yok daha yeni yapılıyor. İlk hedefimiz Priştine aynı zaman da Kosova’nın başkenti. Priştine’de Murat Hüdavengivar’ın iç organlarının gömüldüğü mezar ve külliyesi var. Onları ziyaret ettikten sonra otelde kalmak ve ertesi gün gezmek üzere Prizren’e doğru yola koyulduk. Otelimiz şehrin en merkezi yerinde yer almakta. Derenin hemen kenarında, zorlanmadan bulduk yerleştik. Akşam yemeği ve gece gezmesi için otelden ayrıldık. Ortasında çeşmesi olan meydanda yemeğimizi yiyerek yakın mekanları gezdik. Prizren’de herkes Türkçe biliyor desem yanlış olmaz. Rahatlıkla dil problemi olmadan her tarafını gezdik. Cuma namazını Sinan Paşa  Camii’nde kıldık. Vaaz eden Hoca Türkçe vaaz ediyor. Mihraptan hutbeyi Türkçe irat ediyor. Bu kadar olabilir.

Makedonya

Makedonya’ya doğru yola çıkıyoruz. Hedefimizde geceleyeceğimiz Üsküp var. Şar dağlarını aşarak Makedon sınırını geçerek Üsküp’e vardık. Türk çarşısını gezerek akşamı ettik. Otelimize geçtik.

12.06.2015

Sabah erkenden tekrar Türk çarşısına dönerek hemen üst tarafta Üsküp kalesini,  Mustafa Paşa camiini Makedonya meydanını gezdik meydan heykellerden kaybolmuş ucube bir hal almış.

Tetova’ya doğru yol alıyoruz. Otobandayız tam Deli Dumrul işi otobana girerken 1 euro çıkarken 1 euro güleceğimizi tutamıyoruz. Tetova’da Sersem Ali Tekkesini oradan Alaca Camiini hemen yanındaki Hamamı gezerek Üsküp, Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye doğru yola koyulduk. Yatsı namazı öncesi Edirne Selimiye Camii önündeyiz.

Gezi boyunca kalacağımız otelleri ( 3 kişi) önceden rezerve ederek gittik (220 euro). Kaldığımız oteller içinde Yalnız Saraybosna’da ki otelden(Banana Otel) memnun kalmadık. Halin içinde yer alıyor. Bulunması çok kolay ancak esnaf oteli özelliğinde temizlik falan çok kötü.

Yol boyunca aracın yakıtı olarak benzin ve Lpg ile seyahat ettik her yerde rahatlıkla Lpg bulunabiliyor. Yemek konusunda sıkıntı yok, damak tadı olarak bizim damak tadımıza uygun yemekler buluyorsunuz. Hülasa Türkiye’deki masraflar hariç (Yeşil sigorta ve Uluslararası ehliyet) tüm masraflarımız 549 euro olarak gerçekleşti – 3 kişilik otel, yemek çay, kahve, otoban paraları ve yakıt, öyle ki benzin deposu full Türkiye’ye giriş yaptım – Yola çıkmadan yakıt parasını bilemediğim için 600 euro harcama yapacağımı planlamıştım.

Bu yazımda şehirler ve ülkeler ile ilgili detaylara fazla girmemeye özen gösterdim. O bölgeye gidecekler için rehber olmasını istedim.