1991 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından kurulan 28 yıldır başkanlığı ve sekretaryası TSE tarafından yürütülen Bölgelerarası Standardizasyon Birliği (BASB) 28’inci genel kurulu Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de gerçekleştirildi. Tacikistan Cumhuriyeti hükümeti altındaki standardizasyon, metroloji, belgelendirme ve ticari inceleme ajansının (TAJIKSTANDARD) ev sahipliğinde yapılan BASB genel kuruluna Türkiye’den TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş ve TSE kuruluşu olan “Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi A.Ş” (ICAS) Genel Müdürü Hakan Ergin katıldı.
Tacikistan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen genel kurulun ardından “ Yönetim Sistemlerinin Entegrasyonu” temalı çalıştay düzenlendi. Konuyla ilgili tüm paydaşların farkındalığını arttırmak amaçlı düzenlenen çalıştaya; Bölgelerarası Standardizasyon Birliği (BASB ) üyesi ülkelerin başkanları ve üst düzey yöneticileri Tacikistan’ın ilgili sektör temsilcileri ve yönetim sistemleri alanındaki diğer tüm paydaşlar katılım gösterdi.
Türkiye, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Kırgızistan, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan ve Ukrayna’nın tam üye olduğu bölgelerarası standardizasyon birliğine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Başkurdistan’ın gözlemci üye ülke olarak katılım gösteriyor. BASB; standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında oluşturulacak strateji ve politikaların, ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlanması amacıyla kurulmuş bir yapı olarak çalışmalarını sürdürüyor.
BASB bünyesinde gerçekleştirilen bölgesel işbirliği sayesinde üye ülkeler standardizasyon, metroloji ve akreditasyon sistemleri konularında uluslararası gelişmeler dikkate alınarak, eğitiliyor. Bu bağlamda; Standart kuruluşlarının uzmanlarına uluslararası standardizasyon, uygunluk değerlendirmesi ve akreditasyon alanlarında teknik eğitimler veriliyor.
Türk Standardları Enstitüsü’nün öncülüğünde her yıl düzenlenen BASB organizasyonlarına geçtiğimiz yıllarda yoğun teknik eğitim, uluslararası toplantı, seminer ve konferanslara iştirak amacıyla binlerce uzman, teknik eleman ve yönetici katılmış. BASB bünyesinde yetişen uzmanlar kendi kuruluşlarında yönetici pozisyonuna gelmişler ve TSE ile ikili işbirliklerinin kurulmasına vesile olmuşlar.
TSE kuruluşu ICAS, BASB üyeleri ile işbirliği yapıyor…
2014 yılında belgelendirme, test, metroloji ve kalibrasyon, gözetim- muayene, eğitim, teknik müşavirlik ve raporlama hizmetleri sunmak üzere TSE tarafından kurulan Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi A.Ş (ICAS) BASB üyesi ülkelerin standart kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde bölgede faaliyet gösteriyor. ICAS Azeri bir ortakla, merkezi Ankara’da bulunan Intersert A.Ş. şirketini kurarak, Azerbaycan’da zorunlu ürün belgelendirmeleri üzerinde faaliyetler gerçekleştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor.
ICAS; Moldova’da yine yerel bir ortakla kurduğu INTERTEHTEST SRL. ismindeki şirketiyle, bölgede uygunluk değerlendirme sektöründe genişleyerek hizmet etmeyi amaçlıyor. ICAS iştiraki olan İNTERTEHTEST S.R.L Moldova’da asansör muayenesi, laboratuvar, periyodik muayene ve bazı personel belgelendirme faaliyetlerinde tek yetkilendirilmiş uygunluk değerlendirme şirketi statüsünde faaliyetlerini sürdürüyor.
Uluslararası ticarette söz sahibi olmak adına standardizasyon faaliyetleri önem arz etmektedir. Bu bağlamda; TSE tarafından kurulan ve Avrasya coğrafyasında önemli bir misyonu olduğunu düşündüğüm BASB’ın ( Bölgelerarası Standardizasyon Birliği ) çalışmalarını önemsiyorum ancak yeterli bulmuyorum. Avrasya coğrafyasında bulunan bu kadar önemli ülkenin standardizasyon kuruluşlarının bölge ticaretine daha etkin katkı sağlamaları gerektiğini düşünüyorum. BASB organizasyonun bölgede oluşturacağı güç ve güven sayesinde ticaret yukarıya doğru ivme kazanacak bölge ekonomisi canlanacaktır.
BASB organizasyonu Türk Standartları Enstitüsü tarafından kuruldu ve üye ülkelerin çoğunluğu Türk dünyasına mensup ülkelerden oluşuyor. Bu bağlamda; Türkiye’nin önderliğinde Türk dünyasına mensup diğer ülkelerin bu organizasyonda üstlendikleri misyon ve ortaya koyacakları vizyon çok önemli diye düşüyorum.