Her fırsatta Kocaeli’yi tanımanın önemine vurgu yapıyor, yaşadığımız kenti iyi tanırsak daha çok sevebileceğimizi ifade ediyoruz. Sadece bu köşeden yazdığımız yazılarla değil, hazırladığımız belgeseller, katıldığımız konferans ve toplantılar, kitaplarımız ve çeşitli yayın kuruluşlarında yer alan yazılarımızla bunu her fırsatta dile getiriyoruz.
“Kocaeli’yi sevmek, tanımakla başlar” sloganı ile Kocaeli’nin en önemli gazetelerinden olan Özgür Kocaeli gazetesinde yazı dizisi başlattık. “Marka Kent Kocaeli” yazı serimizde Kocaeli’nin 12 ilçesi ile ilgili tarih kültür ve turizm değerleri ile ilgili bilgiler yer aldı. Yazımızdan önemli bölümleri sizlerle paylaşıyorum:
ÖNEMLİ BİR TARİHİ BARINDIRIYOR
Tarihi asırlar öncesine dayanan bir şehir Kocaeli… Birçok uygarlık onun topraklarında doğmuş, onun topraklarında kök salıp büyümüş. Hep önemli yerlerin, önemli yolların merkezi olmuş bu asırlık kent. Kahramanlık destanları yazılmış bu kentin kalbinde. Topraklarında sadece zamana meydan okuyan çınarlar değil, tarihe adını yazan komutanlar yetişmiş. İşte şimdi, tarihe canlı şahitlik yapmış bu kent, bize sesleniyor: “Ben, İmparatorluklar şehri İstanbul’un Anadolu’ya açılan kapısıyım. Bin yılları, beş bin yılları devire devire bugüne gelmiş medeniyetlerin beşiğiyim. Doğu-Batı arasında bir köprüyüm. Çin’den başlayarak Avrupa’ya giden tarihi İpek yollarının birleşme noktasıyım. İstanbul’dan Hicaz’a giden Sürre Alayları’nın konakladığı Hicaz Demiryolu’nun ilk istasyonuyum. Ben Selçuklu’yum. Osmanlı’nın ilk sancak merkeziyim. Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından 16 Ocak’ta Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyaya duyurulduğu yerim...”
ZAMAN TÜNELİNDE KOCAELİ
Doğu ile Batı’nın, Anadolu ile İstanbul’un arasında köprü görevi gören ilimiz Kocaeli’yi daha yakından tanımaya ne dersiniz? Kocaeli, tarihi en eski şehirlerimizden biri olarak geçmişin tüm kültürlerini kucaklar. Doğu ve Batı arasında adeta köprü vazifesi gören şehir, tarihi Nikomedia Uygarlığı’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne nice medeniyetleri ağırlamıştır. Tarihi kaynaklara göre “Bitinya” ismi verilen bu yöreden Frikyalılar, Megaralılar geçmiş; M.Ö. 337-357 yılları arasında Bitinya Krallığı’nın merkezi, M.Ö. 74 yılında ise Roma’nın eyalet merkezi olmuştur. Kocaeli, Türkiye’nin Batı’dan Doğu’ya açılan ilk kapısıdır. Tarihi eserleri, tabii güzellikleri, plajları, yaylaları, bilim ve teknoloji merkezleriyle önemli bir kültür şehrimizdir. Marmara Bölgesi’nin doğusunda, Asya-Avrupa arasında uzanan kara ve demiryolları üzerinde yer alan şehir, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türk sanayi tarihinde de önemli bir yere sahiptir.
ÖNEMLİ BİR GEÇİŞ NOKTASI
Kocaeli ülkemizin en önemli sanayi kentidir. Türkiye imalat sanayinde %13 pay sahibidir. 250’si yabancı sermayeli olmak üzere yaklaşık 2300 önemli sanayi yatırımı bulunmaktadır. Türkiye ve özelinde Kocaeli ili 3,5 saatlik bir uçuş mesafesi ile 25 milyar dolar boyutunda bir pazar hacmi ve 1,5 milyarlık bir nüfusa ulaşılabilen bir alanın merkezinde yer almaktadır. Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra Türkiye’nin 4. ilidir. İstanbul’dan sonra ekonomik güç bakımından Türkiye’nin ikinci büyük ili olan Kocaeli; kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşımıyla Türkiye’nin en önemli geçiş noktalarından biridir. Marmara Bölgesi’nin Çatalca-Kocaeli Bölümü’nde bulunan Kocaeli bölgesi bir zamanlar birkaç yerleşim yeri, binlerle ifade edilen nüfusa sahipken; şuan İzmit, Derince, Körfez, Gebze, Gölcük, Karamürsel, Kandıra, Başiskele, Kartepe, Çayırova, Darıca ve Dilovası olmak üzere 12 ayrı yerleşim yerine ve milyonlara varan bir nüfusa dönüşmüştür.
CUMHURİYET BURADA İLAN EDİLDİ
Bitinya, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetine ev sahipliği yapan Kocaeli, 16 Ocak 1923’de Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyaya ilan edildiği yerdir. Kocaeli; Karadeniz, Ege Denizi ve Sapanca Gölü’ne kıyısı olan tek ildir. Karadeniz’in ikinci adası Kocaeli Kefken Adası’dır. Kocaeli, Türkiye’nin deniz üzerine yapılan en uzun köprüsü olan Dilovası-Hersek arasındaki Osman Gazi Köprüsü’ne sahiptir. Karamürsel Alp tarafından Osmanlı donanması burada kurulmuştur. Mimar Sinan ilk kez denizi görerek ufkunu enginlere burada açmıştır. Osmanlı’da ilk sancak merkezi Kocaeli’de kurulmuştur. Müzeci ve Ressam Osman Hamdi Bey, dünyaca ünlü resimlerini Gebze’de yapmıştır. Kuva-yı Milliye kahramanı Yahya Kaptan, Kocaeli Tavşancıl’da ebedi istirahatgahındadır.
İLK SANAYİ HAMLESİ
Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi ile Kocaeli bilim şehridir. İlk sanayi hamlesinin başladığı yer olan Kocaeli’de yıllarca Hereke ipek halıları üretilmiştir. Kocaeli, birçok sanayicin yatırım yaptığı, Türkiye’nin her yerinden insanların yaşadığı güzel bir bölgedir. Tarihinde hep ilkler yaşayan Kocaeli, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında adına kurulan Kocaeli Grup Komutanlığı Ordusu ile Büyük Taarruz’da destanlar yazmıştır. Türkiye’nin ilk bilim ve teknoloji merkezinin en büyük kampüsü olan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Kocaeli’de kurulmuştur. Kentimiz, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Marmara Denizi’nin ve Marmara Bölgesi’nin doğusunda yer alan ve adını Akçakoca Bey’den alan bir şehirdir.
İSTANBUL’UN ARKA BAHÇESİ
Kocaeli ülkemizin en büyük 87 sanayi kuruluşu ile Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan illerdendir. Bugün Büyükşehir statüsünde olan Kocaeli, bütçe ve vergi gelirine katkı bakımından Türkiye sıralamasında İstanbul’dan sonra ikinci, kişi başına düşen yıllık milli gelir açısından da birinci sıradadır. Dünyaca ünlü “Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı”, “İzmit Sekaparkı”, “Gebze Ballıkayalar ve Beşkayalar Tabiat Parkı”, “Yuvacık Barajı”, Yazlık Ilıcası, “Bayramoğlu ve Kefken Adaları”, “Kuzu Yaylası”, “Kadırga Yaylası”, “Gebze Eskihisar ve Derince Harikalar Sahili”, “İzmit Gölkaypark”, trekking parkurları, alternatif sportif faaliyetleri ve nitelikli turizm tesisleri ile Kocaeli sizi en güzel şekilde ağırlamaya hazırdır. Bir zamanlar içinden tren yolu geçen şehir, sahili, balık lokantaları, doğal güzellikleri, büyük alışveriş merkezleri, “Olimpik Buz Pateni Salonu”, “Uluslararası İnterteks Fuarı”, “Kocaeli Fuarı, Kent Ormanı”, İzmit Elektronik Kent Müzesi ile İstanbul’un arka bahçesi konumundadır.