9 Yaşındaki Kızların Su İçtikleri Bardakta Fırtına…

İslâmîyet hakkında konuşmaya - yazmaya cesâret edemeyenler, din adamları ve onların yazdığı kitaplar üzerinden İslâmiyeti hırpalamaya çalışıyorlar.

Yeni Yıl

Yılbaşı gecesini, günler öncesinden başlayan hazırlıklarla kutlayanlar, yaptıkları işin ve eğlencenin, Hıristiyan âdeti olan Noel kutlamalarıyla alakalı olmadığını söylüyorlar. Bir bakıma haklıdırlar. Hakîkaten 31 Aralık gününü 1 Ocak gününe bağlayan gecenin Noel ile alakası yoktur.

Türkçe Bilgi İster, Saygı Bekler – 1

Önce; çok değerli ve kederli Yılmaz Ailesine başsağlığı ve Cenab-ı Allah’dan sabr-ı cemil, müteveffa Yavuz Yılmaz kardeşimize Allah (Subhânehu ve Teâlâ)’dan rahmet diliyorum.

‘Ahlâk’ ve ‘Etik’ Kelimeleri Hakkında

Lügatlerde ve ansiklopedilerde ahlâk kelimesi şöyle açıklanıyor:

Milliyetçilik; Irkçılık Değildir

Cahiliye dönemi kabileciliğini; ırkçılık; ırkçılığı da milliyetçililik kavramlarının yerine koymak, kasıtlı bir davranış değilse, câhiliye dönemini hatırlatan algılama hatâsıdır. 

Türkçede Kelime Türetmek ve Yabancı Kelimeler

İnsan topluluklarını ‘millet’ hâline getiren en önemli unsur ‘kültür’dür. Kültürün orta direği ise dil ve dindir.

Mevlid Kandili

Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber (sav) Efendimiz, o dönemde kullanılmakta olan Kamerî takvime göre Rebiü’l-evvel ayının 12. gecesi dünyaya geldi. Miladî takvime göre 571 yılında Nisan ayının 20. günüdür. O günün yıldönümleri İslâm Âlemi’nde, Mevlid Kandili olarak kutlanmaktadır.

Türkçemizin Feryâdı: ‘Şapkamı Ne Yaptınız?’

İnsan topluluklarını ‘millet’ hâline getiren unsurların başında dil ve din gelir. Dil bozulursa, millet dağılır, insan toplulukları hâline dönüşür. Bu sebeple dilimiz Türkçeyi hassasiyetle korumak mecburiyetimiz vardır.

Bir Devrin Hâfızası

Rasim Cinisli ’nin de belirttiği gibi ‘ Hâtıra yazmak,  netâmeli bir iştir …’

Büyük Yalan

Türkiye’de fanatik Ermeni yalanlarını, oyunlarını ve hilebazlıklarını en iyi bilenlerden ve bildiklerini ‘ açık büfe ’ gibi internet sitelerinde ilgililerin istifâdesine sunan Şükrü Server Aya , tek neferi kendisi olan muzaffer bir ordunun komutanıdır.

Dış Politikada Öncelikler

Dış politikada her konu önemlidir ve önceliği vardır. Konulardan bir kısmı ele alınıp diğerleri beklemeye terk edilemez.

Önce Sağlık (Dinlediğim Bir Konferanstan Notlar)

Sağlık; Cenab-ı Allah’ın, insanoğluna ihsan buyurduğu en büyük nimet. 

Dış Politikamız

Dış politikamızı özetleyen, slogan şeklindeki şu iki cümle, sık sık kullanılır. Birincisi: ‘ Yurtta sulh, cihanda sulh ’ İkincisi: ‘ Bizim, kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Başkalarının da toprağımızda gözünün olmamasını arzu ederiz’

Türkçem Eyvah…

Kültür, bir milleti, diğer milletlerden ayıran özelliklerin toplamıdır. Bu toplam içerisinde en önemli iki unsurdan biri din ise, diğeri dildir. Türk milleti tarihte; vatanını, bayrağını ve hatt a d inini değiştirmiş, dilini asl a d eğiştirmemiştir.

Avrupa Ekonomik Topluluğu’ndan Avrupa Birliği’ne (Türkiye’nin Uzun Yolculuğu)

Türkiye’nin Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) organizasyonuna üye olmak istediğine dair başvurusu ile ilgili görüşmeler 28 Eylül 1959 tarihinde başladı.

Görgü Kuralları

Eskiler ‘ Âdab-ı Muaşeret Kaideleri ’ diyorlardı. Günümüzde ‘ Görgü Kuralları ’ olarak anılıyor.  İsmi ne olursa olsun bu kavram, bir arada yaşayan toplum fertlerinin daha rahat, daha huzurlu ve zevkli yaşamalarını sağlamak maksadına yöneliktir.

On Muharrem… Hayal Ürünleri ve Hakîkatler…

Geçen yıl, internet sitelerinden birinde, Dr. unvanlı bir hanımefendi, aşağıdaki yazıyı yayınladı. Mevzu ile alakalı olarak kendisine sorduğum soruları cevaplandırmadı.  Yazıda ileri sürülen iddialar, günün moda tâbiriyle bilgi kirliliğine sebebiyet vermiştir. Dr. Unvanına bakıp da doğru bilgiler verildiğini zannedenlere, meselenin doğrusunu yazmanın vazife olduğunu düşünüyorum. Yazısı, (imla hatâları ve dilbilgisi yanlışlarına ilişilmeksizin) aşağıya alınmıştır.  İyi okumalar efendim.    

Halk Hikayeleri, Destanlar, Mit ve Mitoloji

Her ne kadar kültürümüze girmiş, dilimize yerleşmiş iseler de ‘ mit ’ ve ‘ mitoloji ’, bize ait kelime ve kavramlar değildir. Bizim halk hikâyelerimiz, efsânelerimiz ve destanlarımız var.

Basında Dil Yanlışları

Ücret alınır, eşya alınır, gıda maddesi alınır.  Lokantada veya evde yemek alınmaz, yemek yenilir.                                                                                                    

Komşuluk

Ev alma, komşu al! özdeyişini prensip hâline getirmiş bir kültürün mensuplarıyız. ‘ Komşuyuz fakat akraba gibiyiz .’ Sözünü sık sık duyarız. Günümüzde geçerliliği kalmamış bir sözümüz vardı: ‘ Komşu, komşunun külüne muhtaçtır .’ Denilirdi.