Dış Politikamız

Dış politikamızı özetleyen, slogan şeklindeki şu iki cümle, sık sık kullanılır. Birincisi: ‘ Yurtta sulh, cihanda sulh ’ İkincisi: ‘ Bizim, kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Başkalarının da toprağımızda gözünün olmamasını arzu ederiz’

Türkçem Eyvah…

Kültür, bir milleti, diğer milletlerden ayıran özelliklerin toplamıdır. Bu toplam içerisinde en önemli iki unsurdan biri din ise, diğeri dildir. Türk milleti tarihte; vatanını, bayrağını ve hatt a d inini değiştirmiş, dilini asl a d eğiştirmemiştir.

Avrupa Ekonomik Topluluğu’ndan Avrupa Birliği’ne (Türkiye’nin Uzun Yolculuğu)

Türkiye’nin Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) organizasyonuna üye olmak istediğine dair başvurusu ile ilgili görüşmeler 28 Eylül 1959 tarihinde başladı.

Görgü Kuralları

Eskiler ‘ Âdab-ı Muaşeret Kaideleri ’ diyorlardı. Günümüzde ‘ Görgü Kuralları ’ olarak anılıyor.  İsmi ne olursa olsun bu kavram, bir arada yaşayan toplum fertlerinin daha rahat, daha huzurlu ve zevkli yaşamalarını sağlamak maksadına yöneliktir.

On Muharrem… Hayal Ürünleri ve Hakîkatler…

Geçen yıl, internet sitelerinden birinde, Dr. unvanlı bir hanımefendi, aşağıdaki yazıyı yayınladı. Mevzu ile alakalı olarak kendisine sorduğum soruları cevaplandırmadı.  Yazıda ileri sürülen iddialar, günün moda tâbiriyle bilgi kirliliğine sebebiyet vermiştir. Dr. Unvanına bakıp da doğru bilgiler verildiğini zannedenlere, meselenin doğrusunu yazmanın vazife olduğunu düşünüyorum. Yazısı, (imla hatâları ve dilbilgisi yanlışlarına ilişilmeksizin) aşağıya alınmıştır.  İyi okumalar efendim.    

Halk Hikayeleri, Destanlar, Mit ve Mitoloji

Her ne kadar kültürümüze girmiş, dilimize yerleşmiş iseler de ‘ mit ’ ve ‘ mitoloji ’, bize ait kelime ve kavramlar değildir. Bizim halk hikâyelerimiz, efsânelerimiz ve destanlarımız var.

Basında Dil Yanlışları

Ücret alınır, eşya alınır, gıda maddesi alınır.  Lokantada veya evde yemek alınmaz, yemek yenilir.                                                                                                    

Komşuluk

Ev alma, komşu al! özdeyişini prensip hâline getirmiş bir kültürün mensuplarıyız. ‘ Komşuyuz fakat akraba gibiyiz .’ Sözünü sık sık duyarız. Günümüzde geçerliliği kalmamış bir sözümüz vardı: ‘ Komşu, komşunun külüne muhtaçtır .’ Denilirdi.

Kurban Bayramı…

Bir Kurban Bayramı’nı daha idrak ediyoruz. Şükürler olsun! Daha nice bayramlara;  sevdiklerimiz ve sevenlerimizle, sağlık ve mutluluk içerisinde ulaşmayı  Cenab-ı Allah hepimize nasip eder inşallah.

Nikah Akdi Yetkisinin Müftülüklere Verilmesi

Nikâh, İslam hukukuna göre; bir erkekle bir bayanın, birlikte yaşamalarına ve karşılıklı yardımlaşmalarına imkân veren ve taraflara karşılıklı hak ve sorumluluklar yükleyen sözleşmedir.

Meselelerimiz

Türkiye’miz gençleşti, şehirleşti.

Türk Destanları

Bütün dünya edebiyatlarında  olduğu gibi Türk edebiyatının  da ilk örnekleri destanlardır.

Şeyh-ül Müverrihin Prof. Dr. Halil İnalcık (07 Eylül 1917 - 25 Temmuz 2016)

Bir milletin, milletler câmiasında mümtaz bir mevkiye sâhip olmasında, o milletin yetiştirdiği büyük ilim, fikir ve müsbet mânâda aksiyon adamlarının mühim bir yerinin olduğu muhakkaktır.

Halk ve Millet

Fransızcada ve İngilizcede ‘ millet ’ kelimesinin karşılığı; ‘ nation ’, ‘ halk ’ kelimesinin karşılığı; Fransızcada; ‘ peuple ’, İngilizcede ise bir harf değişimi ile ‘ people ’dir.

Avrupa Komisyonunun Çok Saçma Kararı

Avrupa Parlamentosu (AP), Mersin ilimiz sınırları içindeki Akkuyu Nükleer Enerji Santralı (NES) inşaatının durdurulması gerektiğine dâir çok saçma karar almış. Gereği yapılmaz ise, Avrupa Birliği (AB), Türkiye ile alakalı olarak devam eden müzâkereleri askıya alınmalıymış…

Türkçemize Sahip Çıkmalıyız

Toplumda lider olmuş insanlara bir bakınız: Onlar; kelime hazinesi zengin, düzgün ve güzel konuşan kişilerdir. İnsanın düşünme derinliği ve düşüncelerini karşısındakine anlatabilme yeteneği, kelime hazinesi ile genişler.

Eyvah! Yaz Geldi

Bütün ikazlara rağmen bu bayram da karayollarında ölümlü ve kanlı günler yaşandı. 2017 yılının Ramazan Bayramı trafik bilançosu: 67 öldü, 407 yaralı.

Ramazan ve Bayram Düşünceleri

‘Muhakkak ki Allah; iyiliği, akrabaya yardımı emreder. Çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.’ (1)

Kadir Gecesi

Ramazan ayının kudsiyet ve bereketini bildiren şu uzun hadis-i şerifin her bir cümlesi, bizlere ebediyetten müjdeler vermekte, Cennet nimetleri gibi gönlümüzü ferahlandırmaktadır.

Türkçe

Güzel Türkçemiz, kelime yapısı ve hazinesi, cümle kuruluşu ve alfabesi yüzyıldır çok ağır tahribata mâruz bırakılmıştır. İç ve dış tahrip güçleri, milletimizin diline bağlılığına inat, bozarak değiştirmek için bütün gücüyle çalışmaktadır.