İlk İnsandan Türklere…

İnsan denilen canlının M.Ö. 40.000 yılında yaratıldığı tahmin ediliyor. 40.000 yılından 12.000 yılına kadar geçen sürede dünya üzerinde üç ırkın varlığı biliniyor.

‘Türkçe İlgi İster, Saygı Bekler…’

Kendi tâbiri ile ‘ her konuya dalan …’ magazinimsi köşe yazarı; “ Dolar yakarak, telefon kırarak bizi el âleme güldürenlerin alayı FETÖ’cüdür .” Diye yazmış.

Farklılıklarımız, Zenginliğimizdir!

Türk Milleti târih boyunca farklı inanç kültürlerine, semavî dinlerin her üçüne ve bu üç dinin ayrı mezheplerine mezheplerin esasta bir detayda-teferruatta farklı yorumlarına mensup olmuşlardır. Bu farklılıklar, günümüzde de devam etmektedir.

Dilimize Dolanan Yanlışlar

  - Yalnızlık Allah’a mahsustur. Yanlış

Patrik Gregoryus’un Rus Çarı Aleksandr’a Yazdığı Mektup

Osmânlı devletinde Rus sefîri olarak uzun seneler çalışan Rus General İgnatiyef, hâtıralarında, Sultân İkinci Mahmûd Hân zamânında, Türkiye aleyhine casusluk yaptığı için Fener Patrikhânesinin kapısında 1821 yılında asılan, Rum isyânının baş plânlayıcısı, Patrik Gregoryosun Rus Çarı Aleksandra yazdığı mektûbu açıklamaktadır.

Târihte Türkler

Hıristiyan batıya mensup yazarlar ve onlarla aynı paralelde duruş sergileyen diğer milletlere mensup târihçiler, etnologlar ve sosyal antropologlar, târihte mühim yeri olan kavimlerin kendi soylarından olduğunu iddia etmeyi âdet edinmişlerdir.

Bir Okuyucumuza Cevap: İstanbul Türkçesi ile Alakalı Tavsiyeler

Kendisiyle yaptığım ve gazetede yayınlanan röportajla alâkalı olarak Yrd. Doç. Dr. ALPARSLAN YASA’ya gönderilen e-mektup ve cevabı:

Türkçe

Sovyetler Birliği belki insanlık târihinin gördüğü en acımasız totaliter rejimdir. Fakat Rusçanın büyük bölümü yabancı menşeli kelimelerden meydana geldiği halde tasfiyeciliğe teşebbüs edilmemiştir.

Maymuncuk Gibi Ekler: ‘sel’ ve ‘sal’

Aktüel, banal, emperyal, festival, general, jurnal, karnaval, kristal, kültürel, legal... natürel, normal, orijinal, parsel, parsiyel, pastel, personel, profesyonel, rasyonel, reel, sinyal, sosyal, spesyal, spiral, Bu kelimeler fransızca'dan Türkçe'ye geçen ‘-el’ , ‘-al ’ takılı kelimelerdendir. Çok sayıda benzer kelimeler var. Listelemekle bitmez.

Bayram Sohbeti

Muhterem Beyefendiler, Saygıdeğer hanımefendiler!

Ramazan Sohbeti

Bâzı ailelerde; kız çocuklarına, bayanlara gerekli değeri n ver ilmediğ i görülüyor.

Kadir Gecesi

Kadir Gecesi’nde, insanoğluna ait fevkaladelikler gizlidir. O’nun faziletine ancak Allahüteala’nın yolunda olanlar erişir.

Ramazan

Ramazan ayını idrak etmekteyiz. Elhamdülillâhi teâlâ. Ramazan…bereket ayı,  mukaddes ay.

Duâ - 2

Duâ, sevenin sevdiğinden istediği tek şeydir.   Duâ, ayrı bedenleri bir muhabbette birleştirendir.

Duâ - 1

İbrahim Ethem Hazretleri, tacını tahtını terk ediyor… Seneler sonra seyr-u sülûkunu* tamamladıktan sonra Belh şehrine tekrar geliyor. Kendi yaptırdığı câmide yatsı namazı kılıyor. Dışarıda; sulu kar yağıyor, müthiş soğuk var.

Ramazan

Ramazan, Kamerî takvimin 1 dokuzuncu ayıdır. Müslümanlar için Ramazan, ‘ oruç tutulan ay ’ olması sebebiyle değer kazanmıştır. Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen ve değeri bilhassa belirtilen tek ay, ramazan ayıdır.

Melek Gibi İnsan, Kibirsiz Vakarlı ve Tevâzu Âbidesi… Mehmet Niyazi Özdemir

Sâhibi bulunduğu üstün meziyetler ve kendisine yakışan sıfatlar bundan ibâret değil. Fikir adamı olduğu kadar gönül adamı adamıydı. Hukukçu olmakla birlikte târihçiydi. Roman yazarlığı yanında araştırmacıydı.

Vahhabilik

Vahhabilik, günümüzde yalnızca Suudi Arabistan’da yaygın olan, dinle politikanın karıştırılması suretiyle oluşturulmaya çalışılan bir mezhep taslağıdır. 

Türk Kültüründe H I D R E L L E Z

Kelimenin doğrusu:  ‘ Hızır İlyas ’tır. Hızır, ölümsüz olduğuna inanılan bir peygamberin adıdır.  

Bir Mayıs Ne Bayramı ?

Kimilerine göre Bahar Bayramı, kimilerine göre de İşçi Bayramı.