Ramazan

Ramazan ayını idrak etmekteyiz. Elhamdülillâhi teâlâ. Ramazan…bereket ayı,  mukaddes ay.

Duâ - 2

Duâ, sevenin sevdiğinden istediği tek şeydir.   Duâ, ayrı bedenleri bir muhabbette birleştirendir.

Duâ - 1

İbrahim Ethem Hazretleri, tacını tahtını terk ediyor… Seneler sonra seyr-u sülûkunu* tamamladıktan sonra Belh şehrine tekrar geliyor. Kendi yaptırdığı câmide yatsı namazı kılıyor. Dışarıda; sulu kar yağıyor, müthiş soğuk var.

Ramazan

Ramazan, Kamerî takvimin 1 dokuzuncu ayıdır. Müslümanlar için Ramazan, ‘ oruç tutulan ay ’ olması sebebiyle değer kazanmıştır. Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen ve değeri bilhassa belirtilen tek ay, ramazan ayıdır.

Melek Gibi İnsan, Kibirsiz Vakarlı ve Tevâzu Âbidesi… Mehmet Niyazi Özdemir

Sâhibi bulunduğu üstün meziyetler ve kendisine yakışan sıfatlar bundan ibâret değil. Fikir adamı olduğu kadar gönül adamı adamıydı. Hukukçu olmakla birlikte târihçiydi. Roman yazarlığı yanında araştırmacıydı.

Vahhabilik

Vahhabilik, günümüzde yalnızca Suudi Arabistan’da yaygın olan, dinle politikanın karıştırılması suretiyle oluşturulmaya çalışılan bir mezhep taslağıdır. 

Türk Kültüründe H I D R E L L E Z

Kelimenin doğrusu:  ‘ Hızır İlyas ’tır. Hızır, ölümsüz olduğuna inanılan bir peygamberin adıdır.  

Bir Mayıs Ne Bayramı ?

Kimilerine göre Bahar Bayramı, kimilerine göre de İşçi Bayramı.

Berat Kandili

Milâdî takvime göre 30 Nisan’ı 01 Mayıs’a bağlayan gece ‘Berat Gecesi’dir. Milletimiz, ‘Berat Kandili’ olarak isimlendirmiştir.

Cumhuriyete Doğru

Bugün 23 Nisan... Adına, sonradan ‘Türkiye’ kelimesi eklenerek ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi’ şekline dönüştürülen Büyük Millet Meclisi’ (BMM)’nin kuruluş ve açılışının 98. Yıl dönümü. Kutlu olsun.

Dilimiz

İnsan kalabalıklarını bir araya toplayan, onları millet hâline getiren kültürdür. Kültür, bir milleti diğer milletlerden ayıran özelliklerdir. Kültürün belli başlı unsurlarından biri dildir.  Dil, milleti oluşturan insanlar arasında iletişimi sağlar.

Mi’raç Kandili

İdrak etmekte olduğumuz Hicrî 1439, Milâdî 13 Nisan 2018 Cuma gününü, 14 Nisan 2018 Cumartesi gününe bağlayan gece, Mübârek Mi’rac Kandili’dir. Bütün okuyucularımın Mi’raç Kandilini tebrik ederim. Nice kandıllere, sağlık ve huzur içerisinde, sevdikleriyle ve sevenleriyle erişmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim.  

Türklüğün Büyük Şehidi Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey

Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde kaymakam iken, Türk Ordusu’nu arkadan vuran Ermeniler hakkında, hükümet sevk ve iskân kararı almıştı. Kemal Bey, kendisine verilen vazife gereği, bu kararı uyguladı.

Doğrusu…

Eli kalem tutanlar, profesyonel ve amatör yazarlar, özellikle de gazeteciler!

İbâdet Dili – 5

Türkiye açısından üst derecede mühim olan ibâdet dili mevzuunda ‘ âlim ’ denilebilecek ölçüde İslâmî bilgilere sâhip yaşayan akademisyenler; Prof. Dr. Hayreddin Karaman, Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ve Prof. Dr. H. Yunus Apaydın’dan oluşan ilmî müşâvere ve redaksiyon heyetinin kontrolünde; Prof. Dr. unvanına sâhip Hüseyin Algül, İbrâhim Kâfi Dönmez, Mehmet Erkal, Ömer Fâruk Harman, Ahmet Sâim Kılavuz, Süleyman Uludağ ile Hac ve Umre Uzmanı İrfan Yücel tarafından hazırlanan 2 ciltlik ‘İLMİHAL’ isimli eserde mevzu ile alâkalı olarak şu bilgiler yer almaktadır.                                                               

İbâdet Dili - 4

Türklerin İslamiyet’le ilişkileri Hazret-i Muhammed (sav) Efendimiz döneminde başladı. İslam’ın ilk kadın şehidi Sümeyye Bint Habbât (radyallahu anha) aynı zamanda ilk kadın sahâbelerdendi ve Türk asıllıydı. 615 yılında Ebû Cehil tarafından şehid edildi. 

Regaib Kandili

Cenab-ı Allah’ın lütuf ve ihsanı ile ebedî saadetlerin müjdecisi olan üç aylara ulaşmış bulunuyoruz. Mübârek Regaib Kandili’ni bu gece idrak edeceğiz.

İbâdet Dili - 3

İslâmiyet’te tartışılmayan, açıklığa kavuşturulmamış, kesin hükme bağlanmamış hiçbir mesele yoktur. Ancak bâzı meselelerde binlerce âlimin, bazı meselelerde ise onlarca âlimin ittifakı vardır.

İbâdet Dili - 2

Kur’ân’da sıkça zikredilen ‘ Anlayasınız diye sizin dilinizden indirdik ’ [1] mealinden hareketle, Türkçe ibâdeti savunanlar şöyle demektedirler: ‘ Biz Arap olmadığımıza göre, kendi dilimize yapılacak bir tercümeyi ibâdetlerimizde okuyabilmeliyiz.   [1] Âyet ve sûre numaraları: Yûsuf: 12/2; Zuhruf: 43/3; Duhân: 44/58.

İbâdet Dili - 1

İbâdet [1] dili meselesi, cılız olsa bile günümüzde tartışmalara sebebiyet vermektedir. Bunun sebebini şöyle yorumlamak mümkündür: Müslüman Türk halkının tamamına yakın ekseriyeti, namazda okunacak âyetlerin mutlaka Kur’ân diliyle yapılması gerektiğine âdetâ îman etmiştir.   [1] İbâdet:  Cenab-ı Allah’a karşı kulluk vazifesinin yerine getirilmesi. Allah’ın rızâsına uygun hareket etmek.