‘Din, İnsanoğlunun Tabiatından Kaynaklanan Bir İhtiyaçtır. İhtiyaçlardan Kaynaklanan Bir Sonuç Değildir.’

Üç ayların başlaması vesilesiyle, İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. BEKİR KARLIĞA ile İslâmiyet’in huzur okyanusunu konuştuk.

Mî’rac Kandili

Müslümanlar arasında, bâzı gün ve geceler ‘ mübârek ’ olarak kabul edilmiştir. Bu gün ve gecelerde, her zamanki ibâdetlerin ve duaların dışında ve fazladan ibâdet ve duâlarla Müslümanlara yakışır davranışlara yönelinir.

Dünyada Türk Nüfusu

Türklük, ırk temeline dayalı bir kavram olmayıp kültür temeline, aidiyet duygusuna bağlı bir kavramdır. Zâten insanlarda saf ırk aramak boşunadır. Saf, bozulmamış ve yeryüzünde göründüğü günden bu yana ilk günkü durumunu koruyabilmiş insan bulmak mümkün değildir. Ancak çevre ile hiçbir irtibatı olmayan çok ilkel kabilelerde bu özelliğin bulunabileceği iddia edilmektedir.

Antepli Şâhin

Asıl adı’ Mehmed Sait Efendi’ idi. Düşmanın üzerine Şâhin gibi gittiği için Antepliler O’na ‘ Şâhin ’ adını verdi. ‘ Antepli Şâhin ’ oldu. 30 yaşındaydı. ‘ Düşman, benim cesedimi çiğnemeden Antep’e giremez ’ Diyordu.

Yeni Enerji Kaynakları

On yedinci yüzyılda, kömüre dayalı sanayi gelişince, kömürün yıldızı parlamıştı. Petrolün bulunmasından sonra kömürün yıldızı söndü. Petrolün de yıldızı sönecek. Kömür, atıklarıyla ve dumanıyla çevre ve hava kirliliğine sebebiyet veriyordu.

Âşık Veysel

Türk Halk Şairlerinden en önemlisi Âşık Veysel Şatıroğlu 21 Mart 1973 târihinde  Sivas’ın Şarkışla ilçesine  bağlı Sivrialan köyünde vefat etti.  Doğumu: Sivrialan, 25 Ekim 1894.  Şiirlerini:  Deyişler  (1944),  Sazımdan Sesler  (1950),  Dostlar Beni Hatırlasın  (1970)  isimli kitaplarda topladı.

Para Para Para!

Ekonominin temel malzemesi olan para; ‘ Malların alım ve satımında kullanılan değişim aracı ’ olarak târif edilir.

Tıp Bayramı Neden 14 Mart Günü?

14 Mart tarihinde Tıp Bayramı'nı kutlanıyor.  Ancak, Neden 14 Mart ? sorusu cevapsız kalıyor. Türkiye’de ve Türklerde, 1827'den beri tıp var, daha öncesi yok… mu ?

Hezâreler Türk mü ? (İkinci Bölüm)

Afganistan’da Yaşayan Hezâreler Türk mü ? Başlıklı yazının birinci bölümünde;   Hezâre’lerin  Türklük ile ilişkileri konusunda  yazılı kaynaklar incelenmişti.  Yazının, okumakta olduğunuz bu ikinci ve son bölümünde; konunun uzmanı olan kişilerin görüşleri nakledilecek, sonuç bölümü ile, yazıya başlık olan sorunun cevabı verilecektir. 

Afganistan’da Yaşayan Hezâreler Türk mü?

Afganistan; Kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan, Güneyde Pakistan ile doğuda Doğu Türkistan, Batıda İran ile çevrilidir. 657.500 kilometrekarelik, denize sınırı olmayan bir ülkedir. Târihi Türk Yurdu olan Horasan'ın bir bölümü, bu günkü Afganistan sınırları içindedir.

Üç Aylar: Recep, Şaban ve Ramazan

Dün gece idrak ettiğimiz Regaip Kandili’nden sonra bu gün üç ayları idrak etmeye başlamış bulunuyoruz.  Üç ayların sizlere hayırlar getirmesini, sağlık ve huzur içerisinde sevdikleriniz ve sevenlerinizle birlikte yaşama imkânı vermesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.

Regaib Kandili ve Üç Aylar

Hicrî takvime (1) göre Recep ayındaki ilk Perşembeyi Cumaya bağlayan gece Regaib Kandilidir.  İçerisinde bulunduğumuz 2019 yılında (bugün) 7 Mart’ı, 8 Mart’a bağlayan gece Regaib Kandilidir.

Kültür Zenginliğimizin Bir Rengi: Caferiler

Türk milleti târih boyunca farklı inanç kültürlerine, semavî dinlerin her üçüne ve bu üç dinin ayrı mezheplerine, mezheplerin esasta bir detayda-teferruatta farklı yorumlarına  mensup olmuşlardır.

Kendi Ekonomi Dinamiğimiz: Tarım

Temel sektörlerden biri olan tarım, dar anlamda; arazide ekim, dikim, yetiştirme ve/veya bakım yollarıyla bitki, ağaç, hayvan ve hayvanlardan ürün elde edilmesi ve bunların işlenip değerlendirilmesi faaliyetleridir. Ormancılık, balıkçılık ve arıcılık da birer tarım faaliyetidir.

Vehbi Koç

Türk iş adamlarının en önde gelenlerinden Vehbi Koç 25 Şubat 1996 târihinde,  95 yaşında iken Antalya’da vefat etti. Doğumu: Ankara, 20 Temmuz 1901.

Türklüğü Unutturulmaya Çalışılan Âbide Şahsiyetlerimiz ve Türk Dünyası Meselelerine Genel Bir Bakış (Altıncı (son) Bölüm)

Dünyanın hiçbir yerinde ‘ Tatar ’ olarak adlandırılacak bir ırk, kavim ve millet yoktur.  Kendilerini ‘ Tatar ’ olarak tanıtanlar veya ‘ Tatar ’ olarak anılan Başkırdlar, Çuvaşlar, Kazan ve Kırım Tatarları, öz be öz Türk’tür.

Türklüğü Unutturulmaya Çalışılan Âbide Şahsiyetlerimiz ve Türk Dünyası Meselelerine Genel Bir Bakış (Beşinci Bölüm)

‘ Câhiliye dönemi ’ olarak anılan İslâmiyet’ten önce insanlar kabileler hâlinde yaşıyorlardı. Herhangi bir kabileye bir sataşma olduğunda, o kabilenin insanları sebep araştırmadan, haklı - haksız sorgulaması yapmadan taşlara, sopalara sarılıp, karşı kabileye saldırıyorlardı.

Türklüğü Unutturulmaya Çalışılan Âbide Şahsiyetlerimiz ve Türk Dünyası Meselelerine Genel Bir Bakış (Dördüncü Bölüm)

*Türklüğü gizlenen hükümdarlar Sâdece ilimde sanatta isim yapmış âbide şahsiyetlerimiz değil, anlı-şanlı hükümdarlarımızın da Türk oldukları unutturulmaya çalışılıyor. 

Türklüğü Unutturulmaya Çalışılan Âbide Şahsiyetlerimiz ve Türk Dünyası Meselelerine Genel Bir Bakış (Üçüncü Bölüm)

Türk asıllı âbide şahsiyetlerin Türklüklerinin inkâr edilmesi, gizlenmesi ve unutturulmaya çalışılması, yüksek hacimli bir kitapta ele alınması gereken meseledir. Burada kısa açıklamalarla birkaç isim verilebilecektir. Ümit edilir ki bu mevzu; mezuniyet, yüksek lisans veya doktora tezi şeklinde ele alınır.

Türklüğü Unutturulmaya Çalışılan Âbide Şahsiyetlerimiz ve Türk Dünyası Meselelerine Genel Bir Bakış (İkinci Bölüm)

Türk Birliğinin oluşmasını engelleyen tipik bir uygulamayı dikkatlerinize arz etmek istiyorum: Türk Birliğini sağlamak maksadıyla Kırgızistan’da ortak bir üniversite kurmuşuz. Kapısında kocaman Kril harfleriyle ne yazıyor biliyor musunuz? ‘ Kırgız- Türk Manas Üniversitesi ’ Moskof kafasının pişirdiği nâne bulamacını görüyor musunuz? Üniversitenin kapısında, içeride iki ayrı milletin çocuklarının bulunduğunu ilân ediyor. Kırgızlar ve Türkler…