Kâşgarlı Mahmud’dan Günümüze Sosyal Hayatımız

Türk dilinin bilinen en eski sözlüğü olma özelliğine sâhip Divanü Lügati’t-Türk, yazıldığı dönemin Türk toplulukları ile ilgili önemli bilgilere yer veren bir şaheserdir. Bu sözlükte yer alan sosyal normlarla ilgili kavramların belirlenmesi, o dönemdeki Türk topluluklarının hayat tarzları ve hayata bakış açıları açısından önemli ipuçları vermektedir.

30 Ağustos Zafer Bayramı

Dumlupınar'da 26 Ağustos 1922'de başlayan Başkomutanlık Meydan Savaşı , diğer adı ile Sakarya Meydan Savaşı’nda, Mustafa Kemal Paşa’ya bağlı Türk ordusu General Trikopis'in emrindeki Yunan kuvvetlerini yenerek büyük bir zafer kazandı. Bu zafer, Kurtuluş Savaşı’nın sonucunu belirledi.

Dil Yanlışları

Türkiye’mizde yayıncılar editörlük hizmetlerinden faydalanmıyorlar. Bu sebeple okuyucuya sunulan kitaplarda imlâ hatâları, dil yanlışları oluyor.

Bosna Hersek ve Boşnaklar

Bosna Krallığı, Fatih Sultan Mehmed Han tarafından 25 Ağustos 1463 târihinde Osmanlı vilâyeti hâline getirildi. 

Hadis Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan hitâbet sanatını anlatıyor

Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan: İnsanların ihtiyaç, fikir ve dâvasını öteki insanlara duyurma aracı olan hitâbetin tanımı şöyle yapılmaktadır: Hitâbet; bir şeyler anlatmak için sözü başkasına yöneltmektir. Bu anlamda hitabet, insanın yeryüzünde yaşamaya başladığı günden beri devam edegelmektedir.

Meryem’in Atları

Çizgisi muhteşem bir mimar-ressam, anlatım gücü yüksek bir yazar olan Gürbüz Azak, ‘ Meryem’in Atları ’ isimli; 13,5 X 19,5 santim ölçülerinde 140 sayfalık romanında, Kazan Türklerinden bir grubun, Osmanlı Yurdu’na göç edişlerinin destansı hikâyesini anlatıyor.  

Değişim

Teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler, çağımızda yeni bir ihtiyacı gündeme getirdi: Değişim. Değişim arzuları, değişmez hedef hâline geldi. İnsanlar artık bir şeylerin değişmesiyle de yetinmiyor. Olabildiğince hızlı değişimler bekliyor.

Kurban Bayramını Uğurlarken…

Bir Kurban Bayramını daha geride bıraktık. Daha nice bayramlara, sevdikleriniz ve sevenlerinizle sağlık ve huzur içerisinde erişmenizi Subhânehu Taâlâ’dan niyaz ederim.

Kurban

Kurban, Yüce Allah'ın rızasını kazanma ve O'na yakınlaşma vesilesidir. Peygamber Efendimiz (sav) ‘ Âdemoğlu kurban günü Allah katında kurban kesmekten daha sevimli olan bir iş yapamaz ’ buyurmuştur. Kurban, verdiği nimetlere karşı kulun Rabbine sunduğu bir teşekkür, gerektiğinde her türlü şeyi O'nun uğruna fedâ edebileceğini ifâde eden bir teslimiyet göstergesidir.

Kaşgarlı Mahmud ve Dîvânu Lugati’t-Türk

Dîvânu Lugati’t-Türk, Türklerin İslâmiyet’i kabul etmelerinden sonra münâsebetleri artan Araplara Türk dilini öğretmek maksadıyla hazırlanmış Türk lehçeleri sözlüğüdür. Bilindiği gibi Türkler, benzerine ender rastlanacak ölçüde geniş bir sâhada, birbirleri ile irtibatları zayıf şartlar içerisinde yaşamışlardır.

Enver Paşa

İttihat ve Terakki Partisi’nin üç paşasından biri olan Enver Paşa 04 Ağustos 1922 târihinde  Türkistan’da şehit oldu. Doğumu: İstanbul, 22 Kasım 1881.

Avrupa Ekonomik Topluluğu, Avrupa Topluluğu ve Avrupa Birliği

Türkiye, 31 Temmuz 1959 târihinde Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) teşkilâtına üye olmak için ilk müracaatını yaptı.

Deneme Üzerine Bir Deneme…

Yazarın; herhangi bir konuyu, kendi kendisi ile konuşuyormuş gibi rahat ve akıcı bir üslupla yazdığı, şahsî görüşlerini, tecrübelerini ve olaylara bakış açısını yansıttığı, orta uzunluktaki yazılar, ‘deneme’ olarak isimlendirilmektedir. Dünya edebiyatında, deneme türündeki yazıların ilk uygulayıcısı Michel de Montaigne (*)’dir.  

86 Yıl Önce Bugün, Lozan Barış Sözleşmesi İmzalandı

Kurtuluş Savaşı askerî zaferimizle sonuçlanınca, kalıcı barışın sağlanabilmesi için görüşmeler yapılması gündeme geldi. Lozan Konferansı adı altında gerçekleştirilen görüşmeler, bu ihtiyacın ürünüdür.

Evliya Çelebi Seyahatnâmesi

Evliya Çelebi'nin gezip gördüğü yerleri ve şâhit olduğu olayları konu alan on ciltlik Seyahatname isimli  Türk kültür tarihi bakımından çok önemli bir külliyat niteliği taşımaktadır. Seyahatname-i Evliya Çelebi , Evliya Çelebi Seyahatnamesi adlarıyla da bilinen bu eserin bazı nüshaları Târîh-i Seyyah ismini taşır. Eserin 1. cildi İstanbul'a tahsis edilmiştir.

17 Temmuz: Esir Milletler Günü

17 Temmuz 1959 tarihinde, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin Başkanı Dvvight D. Eisenhovver, yaptığı açıklamada. Esir Milletlerin dramını dile getirmiş ve ESİR MİLLETLER HAFTASI ihdas edilmek suretiyle, problemlerine çözüm aranması gerektiğini belirtmişti. Sonraki yıllarda, 17-24 Temmuz günleri, ESİR MİLLETLER HAFTASI olarak değerlendirildi.

Irak’ta Türk Katliamı

14 Temmuz 1959 târihinde  Irak’ta Türklere büyük katliam yapıldı. O gün, Irak askerî darbesinin birinci yıldönümü kutlama şenlikleri yapılacaktı. Törenin başlangıcından hemen sonra, Türkler aleyhine atılan slogan sebebiyle şenlik, bir protesto mitingi görünümüne büründü. Kısa bir süre sonra da miting, cumhuriyetin birinci yıldönümünü kutlamaya gelen silâhsız Türk erkeklerinin, çocuk ve kadınlarının katliamına dönüştü.

Türkler, Zorla mı Müslüman Edildiler?

Türkler zorla Müslüman edilmediler. Ceddimiz târih sahnesinde Müslüman olarak yer aldı. Bâzı eblehler diyebilirler ‘ o zaman İslâmiyet yoktu .’ Hz. Âdem, Türklerden çok önceleri yaratılmıştı ve Müslüman’dı. Hz. İbrâhim de Müslüman’dı ve Türkler târih sahnesine çıkmadan önceki devirlerde yaşamıştı. Demek ki İslâmiyet Türklerden önce de vardı. Şüphesiz adı İslâmiyet veya Müslümanlık değildi. Hepsi o kadar.

Türkler, Zorla mı Müslüman Edildiler?

Tek parti döneminde hazırlanan müfredat programlarında yer almadığı için, İlahiyat Fakülteleri ile İmam Hatip Liselerinde okutulan İslam Tarihi ders kitaplarında, Türklerin nasıl Müslüman olduklarına dair bilgiler yoktur.

Gök Okulu

Türkiye’de havacılık eğitimi veren ilk eğitim kurumu, 07 Temmuz 1941 târihinde, Gök Okulu adı ile İstanbul’un Yeşilköy semtinde açıldı.