“Hukuk ve Hakkaniyeti Kaybetmemeliyiz. Yoksa Türkiye Kaybeder.” (Abdullah Gül)

Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptali, yüzden fazla mesai arkadaşı ve bazı ilçe belediye başkanları hakkında geniş bir takibat başlatılması, tutuklanması, mal varlığına el konulması siyasi tarihimizde, demokrasimizde her zaman dönüm noktası olarak anılacak olağanüstü bir uygulamadır; bunun çeşitli yönleriyle, toplum üzerindeki psikolojik etkileriyle ayrıntılı şekilde planlandığı anlaşılıyor.

Suriye’deki Gelişmeler Ne Anlama Geliyor?

Mart ayının başında Suriye’de eş-Şara Hükûmetiyle Nusayriler (Aleviler) ve Kürtler arasında art arda ülkedeki siyasi ve toplumsal dengeleri etkileyecek nitelikte önemli gelişmeler yaşandı. Ahmet eş-Şara’nın pozisyonu güçlendi.

Öcalan’ın Çağrısını Doğru Değerlendirmeliyiz

Abdullah Öcalan’ın PKK’nın silah bırakmasını ve kendisini feshetmesini isteyen açıklaması doğal olarak farklı yorumlara ve tepkilere yol açtı. Açıklamanın örgütün bileşenleri Kandil, Irak, Suriye ve Avrupa’daki yapılanmalar tarafından nasıl karşılanacağı merak ediliyordu. İlk olarak Kandil’den beklenen mesaj geldi.

Çukurova Yörüklerinin ve Kadirli Yaylalarının Yaşanmış Hikâyeleri: - Koca Dutun Altı

Prof. Ayşe Filiz Yavuz’un gezi, hatıra, araştırma gibi değişik konularda yazdıklarını ve hikâye kitaplarını haz duyarak okumuştuk. Geçen ay yayımlanan “Az Gittim-Uz Gittim“ isimli gezi kitabını da aynı duygularla okuyunca hakkında bir tanıtma yazısı yazmayı düşünmüştüm.

Terör Sorununun Çözümünde Suriye Anahtar Ülke

ABD halkının başkan olmasını tercih ettiği Trump görevi devralır almaz dış politikada saldırgan kişiliğini, popülist nobran zihniyetini ve psikolojik yapısını yansıtan adımlar atmaya başladı. İsteğini yapmayan ülkelere iktisadi ve ticari alanlarda sert yaptırımlar uyguluyor, gümrük vergisi oranlarını silah olarak kullanıyor. Kolombiya'ya geri adım attırdı. Danimarka’dan Kanada’ya Panama’dan Meksika’ya, Çin ve Rusya’ya kadar çok sayıda ülke onun nazarında egemenlik haklarıyla bağdaşmayan taleplerinin şaşkınlığı içerisinde bekleşiyor.

Elbette Adalet Mülkün Temelidir. Ama…

22 Ocak 2025 tarihli KARAR Gazetesi’nin başlığı Türkiye’deki hukuk ortamını yoruma gerek kalmadan veciz şekilde özetliyor: “YARGI SİYASETİ GÖZALTINA ALDI". Başka bir gazete Asal Araştırma Kuruluşunun geçen haftaki araştırmasının sonucunu açıklıyor: “Türkiye ‘de insanların yüzde 71’i yargıya güvenmiyor". Önceki günlerde de defalarca Türkiye’nin hukuka saygınlık sıralamasında her yıl giderek gerilediği, halen bazı üçüncü sınıf ülkelerle birlikte son sıralarda olduğu yazıldı.

Hamas Durum Değerlendirmesi Yapmak Zorunda

İsrail ile Hamas arasındaki Ateşkes Anlaşmasının yürürlüğe girmesine dakikalar kala yaşanan kriz kısa sürdü ve ateşkes birkaç saatlik gecikmeyle nihayet başladı. Yeni bir kriz daha yaşanır mı, Netanyahu kıl payı çoğunlukla sürebilen iktidarının devamı amacıyla savaşı tekrar başlatır mı bilemeyiz. Ancak anlaşmaya destek veren ABD’nin ve uluslararası toplumun isteğine aykırı bir tercih yapma ihtimali görünmüyor.

Ötüken’in Millî Kültürümüze Hizmetleri Sürüyor: Millî Mecmua ve Söğüt Dergileri

Her şeyin fiyatının yarışırcasına arttığı günümüz şartlarında kitap basmak, dergi çıkarmak çok zorlaştı. İnsanlar geçinemiyorlar, maaşlar, gelirler yetersiz kaldığından masraflar azaltılmaya çalışılırken ilk kısılanlardan biri kitap-dergi alımları oldu. Bu durum doğal olarak yayınevlerini olumsuz etkiliyor, bazıları faaliyetlerine ara vermek zorunda kalıyorlar.

Öcalan’ın Muhatap Alınması Doğru Bir Tercih mi?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim tarihindeki grup toplantısında terör örgütü PKK’nın kurucusu ve lideri Abdullah Öcalan’a yönelik çağrısı günlerdir konuşulup tartılıyor. Bahçeli: “Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM’nde DEM Partisi grup toplantısında konuşsun; terörün bittiğini örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse umut hakkının kullanılmasıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının da önü de ardına kadar açılsın” demişti.

Vahim Bir Sorun: Nüfusumuz Azalma Eğilimine Girdi

Geçen hafta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın “Ailenin Güçlendirilmesi ve Dinamik Nüfus Yapısı“ konulu toplantıda yaptığı açıklama çok az sayıda gazetede kısa bir haber olarak yer aldı; kimse üzerinde durmadı. Aynı günlerde Türkiye’den dışarıya beyin göçüne ilişkin habere de basınımız ilgisiz kaldı.

Suriye Tarihi Bir Dönüşümle Yüz Yüze

Suriye’de yarım yüzyıl kadar önce Hafız Esad’ın kurduğu, 24 yıldır oğlu Beşar Esad’ın başında bulunduğu oligarşik BAAS/Nusayri diktatörlüğünün on günde yıkılıp tarihin çöplüğüne atılacağını kimse önceden tahmin edemedi. Ebu Muhammed Colani adını kullanan Ahmed Hüseyin El Şara’nın liderliğini yaptığı HTŞ çatısı altında bir araya gelen muhalif güçlerin, 27 Kasım’da başlattıkları askeri operasyon yıldırım hızıyla gelişti, 7 Aralık’ta Şam’ın alınmasıyla amacına ulaştı.

Suriye’deki Çatışmaların Sonucu Ne Olursa Olsun Bölge Dengeleri Değişecektir

Suriye’de Heyet Tahrir el Şam’ın (HTŞ) başında olduğu Baas rejimi karşıtı grupların ve Türkiye’nin desteklediği Suriye Millî Ordusu’nun (SMO) 27 Kasım’da İdlib’den Halep’e doğru başlattığı operasyon zamanlama açısından çok doğru tercihti.

Türk Devletleri Teşkilatı Gelecekte Türk Devletleri Birliği’ne Dönüşebilir mi?

6 Kasım’da Bişkek’te yapılan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Zirvesi’nde Türk dünyasının geleceğini etkileyecek çok önemli bir karar alındı: “Türk Dünyası Şartı” kabul edildi.

Teğmenler Üzerinden Bir Bardak Suda Fırtına Koparmak

Kara Harp Okulu’ndaki beş yıllık eğitim dönemlerini bu yıl tamamlayan, 30 Ağustos’ta kılıç kuşanıp teğmen rütbesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne katılan teğmenlerin resmî törenden sonra dağılmayarak aralarında düzenledikleri geleneksel ufak çaplı gösteri bazı çevreleri ciddi şekilde tedirgin etti. Millî Savunma Bakanlığı (MSB) soruşturma başlattı.

Atatürk On Yıl Daha Yaşasaydı Neler Değişirdi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 10 Kasım’da Atatürk’ü anma toplantısındaki konuşmasında genel bir değerlendirme yaparken şöyle dedi: “Şayet Gazi’nin ömrü ve sağlığı en azından bir on yıl daha ülkeyi yönetmeye elverseydi hiç şüphesiz İkinci Cihan Harbi ve sonrası bambaşka bir Türkiye görecektik.”

Amerikan Seçmeni Tercihini Yaptı

ABD’de başkanlık seçiminin çok çekişmeli geçeceği, sonucun “burun farkıyla” belirleneceği ısrarla öne sürülüyordu. Ancak tahminlerin aksine Donald Trump rakibi Kamala Harris’e açık ara üstünlük sağlayarak yeniden Başkan oldu. Cumhuriyetçiler hem Senato’da hem Temsilciler Meclisi’nde artık çoğunluktalar; ABD’de Başkan’ın ve iki meclisin aynı partiden olmaları pek enderdir; bu durum kritik konularda Trump’ın işini kolaylaştıracaktır.

Türkiye’nin Esas Meselelerine Ne Zaman Sıra Gelecek? Bunlar Ne Zaman Konuşulacak?

Yakın bir dostumun 12 yaşında yedinci sınıf öğrencisi bir kız torunu var; boyu uzun ve güçlü olduğundan basketbol oynuyor ve başarılı olduğundan kulübünden burs da alıyor. Derslerinde de sınıf birincisi olacak kadar başarılı. Geçenlerde annesine aynen şöyle diyor: “Yurt dışında burs bulabilirsem hemen gitmek istiyorum. Bu ülkede kesinlikle kalmayacağım, her gün duyduğum haberlerden moralim bozuluyor.“

Tusaş’a Terör Saldırısı Kime Neyin Mesajı?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim’deki grup toplantısında terörist başı Öcalan’a “Tecrit kaldırılırsa gelsin TBMM’de DEM Grubu toplantısında konuşsun; silah bırakıldığını ilan etsin, örgütünün tamamen bittiğini, lağvedildiğini açıklasın. Bu kararlılığı ve dirayeti gösterirse yasal düzenleme yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın” çağrısı şahsi fikri midir, Devletin “üst akıl” diye tanımlanan ilgili birimlerinde enine boyuna incelenmiş midir, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konu görüşülüp mutabakata varılmış mıdır?

Yenidoğan Çetesi Olayı Toplumsal Çürümüşlüğün İşaretidir

Yenidoğan çetesi olayı, ülkemizde ahlâksızlığın, alçaklığın, soygunculuğun kısacası çürümenin habis bir hastalık gibi derinleşip yaygınlaştığını gözler önüne serdi. Aralarında doktorların da bulunduğu 22 şüpheli tutuklandı, 47 kişi hakkında soruşturma sürdürülüyor.

Numan Kurtulmuş Yanlış Konuşuyor

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş 10 Ekim’de Gazi Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Programındaki konuşmasında yeni anayasayla ilgili görüşlerini açıkladı. Kurtulmuş, Anayasa metninde “değiştirilemez” olarak nitelendirilen ilk dört maddeden 3. maddeyle ilgili şöyle diyor: “Devletin ülkesi olmaz, Devletin milleti olmaz. Bu metin Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci devletçi anlayışın da yeni anayasada milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum.”