Özel Kocaeli Tıp Merkezi; burası cerrahi tıp merkezi ruhsatı alarak yeni ortak hekim ve çalışanları, ameliyathanelerinde doğum dahil küçük cerrahi müdahaleleri yapabilme imkânı ile 2016'ya kadar aynı yerde hizmete devam etmiştir. 2016'da ise Yenişehir Mahallesi Demokrasi Bulvarı'nın Kandıra Sapağındaki yeni yerinde çalışmalarını sürdürmüştür.
İzmit’te bir hastaneye gelip, aynı zamanda muayenehanesiyle de hekimlik yapanların bir kısmının özel hastane kuruluşu çalışmalarını anlattığım bu yazımda, Özel “Kocaeli” Hastanesi’nin hikayesini yazacağım.
Şehrimizin sağlık hizmetlerinin bilinmesi amaçlı yazılan bu makalemde de bir sağlık kuruluşumuza gelip muayenehane de açarak hekimlik yapan bir meslektaşımızın özel hastaneye uzanan hikayesini okuyacaksınız.
Şehrimin ilk özel hastanesini kuran Hikmet Gazeteci’nin ailesi 1952'de Yunanistan'dan gelmiştir. O, ilk ve ortaokulu İskeçe'de, liseyi İstanbul Haydarpaşa'da yatılı okumuştur. Babası, İskeçe'de gazete yazarı olup soy ismini buradan almıştır. Babasının vefatı ve Hikmet'in Haydarpaşa Lisesi'nde yatılı öğrenci olması üzerine annesi Fatma Hanım diğer 3 oğlu ile İzmit'e gelip yerleşmiştir.
Farabi, 870 yılında Türkistan'ın Farab isimli yerleşim yerinde doğmuştur. Adı Ebu Muhammed Nasr'dır. Babası Farab'daki Vesic isimli şehrin güvenliğinden sorumlu bir asker, komutandır. Onun adı da Muhammed bin Turhan bin Uzluk'tur. Tam adı Ebu Nasr Muhammed bin Turhan Bin Uzluk El Farab olup 950 yılında Şam'da vefat etmiştir. Batıda ismi Alphfarabius olarak bilinir.
Hekimlik mesleğinde 50. yılımı doldurmam vesilesiyle Akça Koca Platformundaki arkadaşlarımın verdiği yemekli toplantıya katılanlardan biri de Mürsel Gündoğdu ve eşiydi. Kendilerine verdiğim önemli bir sağlık hizmetim onları bu yemeğe getirmiş ve onları daha yakından tanıma imkanını sağlamıştır.
Bir önceki yazımızda İzmit’te muayenehanesi olan hekimlerden bir kısmının iş ve imkân birliği yaparak Cankat Tıp Merkezi'ni kurması ve burada mesleklerine devam ettiklerini yazmıştık. Bu yazıda ise, bu grubun öncülüğünde kurulan Cihan Hastanesi'nin hikayesini okuyacaksınız.
2004 de başlayan sağlıkta dönüşüm programı muayenehane hekimliğini zorlaştırmıştır. 2007’deki şartlarda hekimlerin bir kısmı bürolarını kapatıp tam gün kamudaki görevine dönerken bir kısmı ise istifa edip tıp merkezi-özel hastane gibi yerlerin açılmasına yönelmiştir.
Hekimlikte doksanlı yıllar muayenehanelerinde yoğun çalıştığı yerlerdi. Bu imkân vatandaşın istediği hekime ulaşmasında kolaylık sağlardı. Ayrıca bilgi ve becerisine güvenen, çalışma azmi yüksek hekimler için bilinip tanınmayı kolaylaştırır, hekimin daha iyi ekonomik imkân elde etmesine fırsat verirdi. 2002 yılında başlayan sağlıkta dönüşüm programı ile muayenehanecilik zorlaşmaya başlamış ve birçoğu kapanmak mecburiyetinde kalmıştır.
Sağlık hizmetleri 2000’li yıllara girerken devlet hastaneleri, SSK hastaneleri, Askeri Hastaneler ile bir kısmı tam gün bir kısmı yarı zamanlı hizmet veren muayenehaneler şeklindeydi. Özel Hastaneler ise çok azdı. Bu yıllar genellikle hekimlerin iş birliği ile açılmaya başlayan Tıp Merkezleri arayışlarının da olduğu zamandır. Konak Tıp Merkezi bunlardandır. Şehrimizin güven ve bilinilirlik kazanmış dört hekimin ismini burada görmekteyiz.
Tarihe ilgisi olan her Türk Aydınının Ötüken-Orhun Anıtlarına ilgi ve merakı vardır. Oğuzhan’ın yurdu, Göktürklerin yaşayıp iz bıraktığı, Cengizhan’a baş şehirlik yapmış olan Karakurum Şehrinin de olduğu bu coğrafya, benim için de hep gidilip görülecek yer olmuştur. Bu amaçla Haziran ayının ilk haftasında, şehrimizdeki Akça Koca Platformunun bildiğimiz arkadaşlarımızdan oluşturduğu bir grupla, Moğolistan gezimizi gerçekleştirdik.
Kızılay, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1868 de kurulmuş ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde bizzat kurucu Devlet Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk tarafından himaye edilen ve daha sonra “Türk Kızılayı” adını alan bir kuruluşumuzdur. Kuruluş maksadı başlangıçta harp yaralı ve malullerine hizmet vermektir. Daha sonra yeni görev tanımlamaları ile hizmet sınırları genişletilmiştir.
80'Li yıllar muayenehane hekimliğinin çok rağbet edildiği bir dönemdir. 1978 yılında Ecevit Hükümeti’nin Sağlık Bakanı Dr. Mete Tan zamanında kamu hastanelerinde çalışan hekimler için tam gün yasası çıkarılmıştı. Bu yasa hekimlerin çalışma şeklindeki muayenehane açmalarına sınırlama getirmiş ve mesai saati dışında hekimlik yapmayı yasaklamıştı. Bu sebeple gerek devlet gerekse SSK hastanelerinden birçok hekim ayrılıp serbest hekimliğe geçmişti.
Bu seneki 14 Mart Tıp Bayramı etkinliklerinde 50. yılını dolduranlardan olduğum için plaket alanlardan biriyim. Kocaeli Tabip Odası yönetimine ve okuduğum Ankara Tıp Fakültesi 74 mezun sınıf arkadaşlarımızla buluşmamıza da vesile olan Ankara Tabip Odası'na şükranlarımı sunarım.
“Eğitim çocuğu sevmekle başlar.”
Bu bölge, Birinci Cihan Harbi sonrası Osmanlı - Türk hakimiyetinden çıkmış ve İngiltere'nin kontrolüne geçmiştir. 1948'de İsrail Devleti'nin kurulması ile Arap-İsrail çatışmalarının bitmediği bir süreci yaşamaktadır. Filistinliler ise bu karmaşadan en çok zarar gören halk olmuştur.
Türk Kızılay’ı Osmanlı Devleti döneminden kalma önemli bir sağlık kuruluşumuzdur. 93 harbi olarak bilinen 1877- 1878 Osmanlı Rus savaşı esnasında Osmanlı Sıhhiye Nazırı, Marko Paşa zamanında Hilal-i Ahmer Cemiyeti adı ile 14 Nisan 1877 kurulmuştur.
“Tarih insanlığın öğretmenidir” Çiçero
“Geçmiş, şu an içi bir hazine, gelecek için bir rehberdir.” Laosi Askeri Hastanelerimiz: İzmit 1890’lı yıllarda üst üste salgın hastalıklar yaşamıştır. Çünkü Romalılar zamanında yapılan ve şehrin temiz su ihtiyacını karşılayan paşa suyu hattının bakımı yeterince yapılamamaktadır. Bu konudaki daha detaylı bilgiyi Süleyman Paşa Hamamı ve Paşa Suyu tebliğimin olduğu “Süleyman Paşa ve Kocaeli tarihi sempozyumu ” kitabında bulabilirsiniz.
“Tarih insanlığın öğretmenidir” Çiçero