Ömer Faruk Kaçar 19. Konuşmacı

Ömer Faruk Kaçar 19. Konuşmacı

Hasan Uzunhasanoğlu Başkanlığındaki Akça Koca Kültür Platformu 16. Gençlerle Başbaşa Programında 19. Konuşmacı Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Ana Sanat Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Ömer Faruk Kaçar “Kültür Ürünümüz Türk Halk Müziği” konusunda bilgi verdi.

19. Konuşmacı Ömer Faruk Kaçar; “Türk Halk Müziği, Halkın duygu ve düşüncelerini yansıtan, halk içinde her zaman var olan, halk sanatçıları tarafından yakılmış, değişimler ve yoğrulmalarla dilden dile, kulaktan kulağa yayılarak geçmişten günümüze ulaşmış geleneksel bir müziktir” dedikten sonra, “Türk halk müziğinin ilk şeklini, Yakutların; Bahşı ya da Baksı, Altay Türklerinin; Kam, Tonguzların; Şaman, Oğuzların; Ozan adını verdikleri, bugün Aşık denilen büyücü şairler oluşturmaktadır. En önemli özellikleri kopuz eşliğinde şiirler seslendirmeleridir. Günümüzde Türk halk müziği, temelde Orta Asya kültürü olmak üzere, Hitit, Frig, Helen, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı kültürlerinden izler taşır.

Türküler genel olarak bir olay üzerine yakılırlar. Bu olaylar bir milleti ilgilendirecek kadar büyük nitelikler taşıyacağı gibi, dar bir çevrelerde meydana gelen türden de olabilir. Aşk, gurbet, seferberlik, sel felaketi savaşlar gibi..”dedi.

BÜYÜK İLGİ

Emex Otel’de gerçekleşen programa; Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu, Yüksek İştişare Kurulu Başkanı Ahsen Okyar, KBB Kırsal Tarım ve Aromatik Bitkiler Koordinatörü Abdullah Köktürk, Kocaeli Kandıralılar Derneği Başkanı Sinan Yolcu, Özel Kültür Okulları sahibi Ali Aydemir, SAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bayrak, Eğitimci Zehra Genç, Ecz. Selçuk Arslan, İnşaat Yüksek Müh. Coşkun Karakadılar, Sağlıkçı Ayşe Çapçı, İzmit Belediyesi çalışanı Ramazan Dağtekin, Final Dershanesi kurucularından eğitimci Kadir Durgun, KOÜ Devlet Konservatuvarı Dr. Öğretim Üyesi Kenan Serhat İnce, Turizmci Ayşegül Karakadılar, İzmit Müftülüğünde görevli Şerif Hüseyin Ayaz, Yalova Ü. Müh. Fak. Dr. Öğret. Üyesi Yunus Özen, Aile Hekimi Dr. İsmail Çapçı, KKD Yönetim Kurulu üyesi Salim Yaşar, İSU çalışanı Emirhan Başay, Esnaf Ali Sarıtepe, İş insanı Ozan Ceylan, eğitimci Sabahattin Özcan, KBB Kültür İşleri Dairesi Proje sorumlusu Murat Açar, Miray Şener, Eğitim Gönüllüleri Hatice Başay ve Nefise Açıkgöz  ile

Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuarı 4. sınıf öğrencileri; Esra Zühal Çimli ve Kadir Yige, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Buket Özdamar, Devlet Konservatuarı 2. sınıf öğrencisi İrem Özyurt, Devlet Konservatuarı 1. sınıf öğrencisi Eren Karpuz, Güzel Sanatlar Fak. 1. Sınıf Öğrencisi Ahmet Efe Küçük, Birey Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Eylül Kayra Acar, Türk Dünyasından; Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fak. Eski Türk Dili Doktora Öğrencisi Dilobar Egamberdiyeva (Özbekistan), Siyasal Bilgiler Fak. Uluslarası İlişkiler Yüksek Lisans Öğrencisi Aytaj Shahvalizada (Azerbaycan), Sağlık Bilimleri Fak. Hemşirelik Bölümü 2 sınıf Öğrencileri; Suhada Kusain (Filipinler) ve Nozima Anorboeva (Özbekistan) katıldı.

ÖMER FARUK KAÇAR BAĞLAMASI İLE

Konuşması sonunda bağlaması ile birkaç eseri seslendiren Ömer Faruk Kaçar’a; Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuarı 4. sınıf öğrencisi Kadir Yige ile 2. sınıf öğrencisi İrem Özyurt eşlik etti.

PLAKET ve HEDİYE

Ömer Faruk Kaçar’a Akça Koca Platform Yönetim Kurulu üyesi Çetin Mut ve Kocaeli Kandıralılar Derneği Başkanı Sinan Yolcu; plaketini, Platform Yönetim Kurulu üyesi Ayşegül Karakadılar ve Şerif Hüseyin Ayaz’da birlikte; hediyesini takdim ettiler.

Ömer Faruk Kaçar 19. Konuşmacı