Hasan Uzunhasanoğlu Başkanlığındaki Akça Koca Kültür Platformu’nun Emex Otel’de gerçekleşen Kasım ayı yemekli toplantısında Üsküdar Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Zülfikar Özkan, "Nasıl Mutlu Olabiliriz?" konusunda bilgi verdi.
Dr. Zülfikar Özkan, “-Mutluluğun %50’si genetik faktörlere bağlı olarak doğuştan gelmektedir. Değiştirme imkanı yoktur.-Mutluluğun % 10’u içinde bulunulan şartlara bağlıdır. Bu şartlar iş durumu, maddi şartlar gibi şartlardır.-Mutluluğun % 40’ı amaçlı faaliyetlere bağlıdır. Ne düşündüğünüz, nasıl düşündüğünüz ve ne yaptığınız amaçlı faaliyetlerdir. Bir çaba, bir faaliyet sonucu kendini işe yarar hale getirmek mutlu olmak için gereklidir.
-Mutluluğun % 40’ını sağlayan “ Amaçlı Faaliyetler” 12 madde halinde şöyledir:
1. Şükretmek, 2. Pozitif olmak, 3. Sosyal karşılaştırmalar yapmaktan kaçınmak, 4. Nezaket içeren davranışları artırmak, 5. Sosyal ilişkileri beslemek ve zenginleştirmek, 6. Zorluklarla başa çıkma stratejileri geliştirmek, 7. Affetmeyi öğrenmek, 8. Akışı artıran deneyimler edinmek, (yaptığı işe keyif katmak) 9.Mutluluk ve sevinçlerin tadını çıkarmak, 10. Hedef belirlemek, 11. Manevi değerlere önem vermek, 12. Vücudunu sağlıklı tutmak.
Amaçlı etkinlikler beş başlıkta toplanabilir:
1.Yardımseverlik, 2.Kişiler arası ilişkileri yaygınlaştırmak, 3.İyimserlik, 4.Egzersiz yapmak, 5.Öz saygı
- İnsanı mutlu eden, sahip olmak değil tadına varmaktır.” Dedi.
Büyük İlgi
Yahya Kaptan Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi Ahmet Efe Küçük’ün keman dinletisi ile başlayan konferansa; Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ahsen Okyar, Yönetim Kurulu üyeleri; Uzm.Dr. Ayşe Zeynep Turan, Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yunus Özen, Çevre Yüksek Mühendisi Banu Çevikel, Makine Mühendisi Çetin Mut, İnşaat Yüksek Mühendisi Coşkun Karakadılar ve e. Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya, SAÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Bayrak, Kardiyolog Dr. Nuri Çağlar, KSMMM Oda Saymanı Engin Eroğlu, son Hereke Belediye Başkanı ve Özel Marmara Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Esener Maçil, Kocaeli Kandıralılar Derneği Başkanı Av. Abdurrahman Kaymak, Op.Dr. Lütfiye Ünlü, e. Deniz Binbaşı Ramazan Öztürk, Mali Müşavir Özcan Çakır, Uzm.Dr. Fatma Taşolar,son Kuruçeşme Belediye Başkanı Ali Kahraman, İşadamı Cevdet Bayındır, Kandıra Sağlık Grup Başkanlığı emekli personeli Fevzi Genç, Kimya Müh. Şükrü Topallar,Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Oktay Taşolar, Endüstri Mühendisi Mustafa Toka, Biyolog Saliha Aksoy, Kandıra Çakmaklar Köyü Kültür Derneği Başkanı Şükrü Başaran ve Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Eraslan, İşadamı Sinan Mollaoğulları, Stajyer Av. Nagihan Kaymak, Dr. Yüksel Aksoy, İş Adamı Necati Pilavcı, Makine Mühendisi Yüksel Özbay, Sağlıkçı Zefide Tek, Enver Güntepe, Elektrik-Elektronik Mühendisi Harun Reşit Kocagöz,Makine Mühendisi Arif Yavuz, Yalova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 3. sınıf öğrencisi Zeynep Gökçen Okyar, Aile Hekimi Dr. Ali Değirmenci ve eşleri katıldı.
Dr. Özkan’a plaket
Çok sayıda ki soruyu da cevaplayan Dr. Zülfikar Özkan’a; İnşaat Yüksek Mühendisi Coşkun Karakadılar, Biyolog Saliha Aksoy ve Uzm.Dr. Oktay Taşolar tarafından platformun hediyesi ile son Kuruçeşme Belediye Başkanı Ali Kahraman, Aneztezist Dr. Ayşe Zeynep Turan, Elektrik Elektronik Mühendisi Harun Reşit Kocagöz,Çevre Yüksek Mühendisi Banu Çevikel, Ziraat Mühendisi ve Platform Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.
Dr. Öğretim Üyesi Zülfikar ÖZKAN kimdir?
1952 yılında Gümüşhane’nin Perek köyünde doğdu.
1969 yılında Gümüşhane Lisesi’nden, 1972 yılında Erzurum Eğitim Enstitüsü’nden ve 1978 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.
1980 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Sosyal Siyaset Bölümü’nde yüksek lisansını ve 1993 yılında Anadolu Üniversitesi Açık Eğitim Fakültesi Fizik Bölümü’nde de fizik lisans eğitimini tamamladı.
1989 yılında İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktorasını tamamlayarak ‘doktor’ unvanını aldı.
Özkan, orta dereceli okullarda 23 yıl fen bilgisi-fizik öğretmenliği yaptı ve aynı süre içinde avukatlık hizmetinde bulundu.
1995 yılında öğretmenlikten ayrılarak Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Spor Yöneticiliği Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı ve 2002 yılına kadar bu hizmetini sürdürdü.
Hâlen çeşitli kurum ve kuruluşlarda konferanslar veriyor, eğitim faaliyetleri yapıyor ve akademik çalışmalarını sürdürüyor.
Uzun yıllardan beri kişisel gelişim konularında okuyan, dinleyen, konuşan ve yazan Özkan, NLP Trainer’dir.
Özkan, hâlen Üsküdar Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi olarak hizmet vermektedir.
Özkan, bir ömür boyu babası Ali Özkan’ı kendisine rehber edinmiştir.
Emekli öğretmen rahmetli Suna Özkan’ın eşi, Denizhan ve Emre’nin babaları ve İlayda ve Aysima’nın dedesi olan Özkan, sürekli gelişmeyi ve geliştirmeyi kendisine misyon edinmiştir.
Yayınlanmamış birçok çalışması bulunmaktadır.
Yayınlanmış kitapları;
1 - Mutluluk ve Başarı Yolları,
2 - Bilgeliğe Yöneliş-Kişisel Gelişimin Dinamikleri,
3 - NLP Teknikleriyle Aile İçi İletişim,
4 - Kazandıran Beden Dili,
5 – 66 Soruda Sağlıkta İletişimin Gücü,
6 - İletişimde Kalp Köprüsü,
7 - Bilincin Gücü,
8 - Mutlu Yuva - Mutlu Yaşam,
9 – Ayrılamazsınız,
10 – Duygusal İletişim,
11 – İç İletişimin İyileştirici Gücü Kendinle Barışmak,
12 – NLP Teknikleriyle Aile Sorunlarına Çözüm Önerileri,
13 – Sosyal İlişkilerin İyileştirici Gücü,
14 – Zihinsel Terapi