Erdoğan Aslıyüce Başkanlığındaki Hoca Ahmet Yesevi Vakfının 179.Yesevi Dostları kahvaltısında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Musa Taşdelen "ABD'deki Türk Diasporası"nı anlattı.
İstanbul, Sultanahmet Hüseyin Ağa Medresesindeki Vakıf merkezindeki toplantı kahvaltıyla başladı. Ethem Çimen 5 dakika Hoca Ahmed YESEVİ'nin Divan-ı Hikmet'lerinden seçmeler okudu. Prof. Dr. Musa Taşdelen; “ABD, Türkiye ilişkileri, Avrupa’daki Türk diasporası kadar yoğun değil. Amerika’daki Türk Diasporasında kimlik tanımlaması çok katmanlı olup üç kategori kullanılmaktadır; Amerikalılık, Müslümanlık ve Türklük. Bu arada dördüncü bir kategori olarak yerel kimliklerin de kullanılabildiği görülmektedir” dedi.
Taşdelen, “Uygur olmak, Özbek olmak, Karaçay olmak, Kıbrıs Türkü ve Makedonya Türkü olmak veya Giresunlu ya da Rizeli olmak gibi. Bu kategorilerden en yüksek oranda tercih edilenleri Müslüman ve Türk olmaktır. Amerikan doğumlularda ve Türkiye dışı Türklerde Amerikalılık kimliği daha yüksek oranda benimsenmektedir” dedi.
Amerika’da Türk olmak
ABD’deki Türk Diasporasının çoğunluğunun Türklüğü hem soy hem de kültürel aidiyet olarak gördüğünü ifade eden Taşdelen, “Türk Diasporasının mensupları Türklük tanımlaması yaparken, bu terimi büyük oranda Türk soyundan olmak anlamında kullanmamaktadır. Kültürel aidiyet en yüksek oranda tercih edilmiştir. Amerika’da Türk olmak mevlit okumaktır, Yunus Emre’nin ilahilerini dinlemek, onları seslendirmektir. Türk kadınlarının bir araya gelip haftada bir mukabele okumasıdır” dedi.
Amerikan bayrağı
Prof. Dr. Taşdelen, “Amerika’da Türk olmak kahvehanede cebindeki son kuruşu arkadaşına çay ısmarlamaktır. Amerikalı komşusuna aşure tatlısı götürmektir, mahallesinde yalnızlık çeken siyah komşusunun derdiyle dertlenmek, Camiinin önündeki gönderde Amerikan bayrağının yanında asılı duran Türk bayrağının her gece indirilmesine karşın her sabah sabırla onu göndere çekmektir” dedi.
İletişim dili
Taşdelen, “Ayrıca Türk Diasporasının çoğunluğu iki dilliliği gündelik yaşantılarında tecrübe etmektedir. Ancak yeni kuşaklarda Türkçe bilenler giderek azalmaktadır. Dördüncü ve beşinci kuşaklarda Türkçe iletişim dili olmaktan çıkacaktır. Ayrıca ileri kuşaklarda çok kültürlü evliliklerin oranında artış beklenilmelidir” dedi.
İzmit'ten katılanlar
Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ahsen Okyar, Av. Naci Kara ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Oktay Taşolar katıldı. Platform Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu, Prof. Dr. Musa Taşdelen'e platformun hediyesini takdim etti.