Değerli hocamız Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’ı ebediyete yolcu ettikten sonra, önce rahmetli Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşları ile 17 Nisan 1993 tarihinde 5 ülkeyi kapsayan 12 günlük Türkistan gezisinden sonra vefat eden merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Topkapı Vatan Caddesi üzerindeki, anıt mezarlarını ziyaret ederek, dualarımızı okuduk.
Rabbim bütün kaybettiklerimize rahmeti ile muamele eylesin.
Turgut Özal Anıt Mezarı
Tasarımda geleneksel Türk mimarisi motiflerinin çağdaş yorumu hedeflendi.
32 metre yükseklikteki ayaklar göğe yükselişi ifade ediyor. 8 ayağın tüm görkemiyle yükselişi Türk toplumunun çok sesliliğini temsil ediyor. Tepedeki örtü birlikteliğin, aynı çatı altında toplanmanın, 8 ayağa asılı kurşun küre ise yerkürenin sembolü.
Konik çatı ile örtülü silindirik yapılar Türk Mimarisinin vazgeçilmez elemanları. Bu mimaride gelip geçici çadırların tuğla ile birer kalıcı abide haline dönüşmesi gözleniyor. Anıt projedeki 8 ayak çadır mimarisindeki tekerlekler üzerine daire formunda sıralanan ağaç direklerinin birer çağdaş yorumu. Merkezi plan en bilinen geleneksel Türk Mimarisi formu. Dayama kemerleri ve payandalarla taşınan kubbe ise merkezi formun vazgeçilmez örtü biçimi. Birbirini kesen sekizgenlerle oluşan kompozisyon da yine oyma, kabartma ve figürlü süslemelerde çok yaygın bir motif. Bu motif projeye yer döşemesinin geometrisi olarak yansıyor.
Kısacası projede Anadolu Türk Mimari'sine referans veren ögelerin bambaşka bir kompozisyon içinde kullanılarak geleneksel formu yansıtan ancak çelik, granit gibi çağdaş teknolojinin elemanları ve teknikleriyle oluşturulan bir mimari ifade söz konusu. İşte bu gelenekselliğin ve çağdaşlığın birlikteliği merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı temsil ediyor.