Akça Koca Kültür Platformu Gençlerle Başbaşa Programının ikinci konuşmacısı olan Orhan Kaya “İzmit Tarihi ve Kültür Varlıkları Tanıtımı” konusunda bilgi verdi.
EmexOtel’de gerçekleşen toplantıda konuşan KOÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Orhan Kaya; “Türkiye’nin kuzeybatısında yer alan Kocaeli, Anadolu’yu Avrupa’ya bağlayan önemli bir jeopolitik konumda bulunmaktadır. Kent Helenistik Bithynia Krallığı’nın, Roma Bithynia-Pontus Eyaletinin ve Doğu Roma İmparatorluğu’nun başkentliğini yapmıştır.
İzmit zengin bir tarihe sahip
1261 yılına kadar İzmit, Türkler, Latinler ve Bizanslıların arasında birkaç kere el değiştirdi. İzmit 1337 yılında kesin olarak Osmanlıların ele geçmiştir. Özellikle kent merkezinde yapılan incelemelerde, antik malzemenin hemen hemen her alanda devşirme malzeme olarak tekrardan kullanıldığı saptanmıştır. Nikomedia arkeolojik kanıtlarla tarih öncesi dönemlere kadar uzanan ve ardından Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri’nde devamlı yerleşim gören zengin bir tarihe sahiptir. İzmit kent tarihi, devam edecek olan araştırmalar ve arkeolojik dokunun gün yüzüne çıkarılması ile aydınlığa kavuşacaktır.” dedi.
Büyük ilgi
Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu’nun evsahiplği yaptığı toplantıya; Tekstilçi - İş Adamı- Politikacı Serhat Duyar, Körfez Tüpraş 50. Yıl Anadolu Lisesi Müdürü Veysel Okudan, Çevre Yüksek Mühendisi Banu Çevikel, Özel Marmara O.S.G.B. Yöneticisi Mehmet Maçil, Yazar Hatice Kübra Kaya Bilecen, Yunkes Bilgisayar Firması sahibi Mustafa Keskin, Dr. Ayşe Zeynep Turan, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Bayrak, son Kuruçeşme Belediye Başkanı Ali Kahraman, Makine Mühendisi Çetin Mut, Yalova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yunus Özen, e. İSKİ Yönetim Kurulu Üyesi Musa Ordu, Körfez Karadenizliler Platformu Başkanı Mustafa Akın, Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Elif Cerrahoğlu, Mimar Fatih Şimşek, Mali Müşavir Ahsen Okyar, Av. Naci Kara, Uluslararası İlişkiler uzmanı Tuğçe Şimşek, İnşaat Yüksek Mühendisi Coşkun Karakadılar, Körfez Belediye çalışanı Menderes Kurtuluş, Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Metehan Kara, Eğitimci Remzi Turan, İş Adamı Alpaslan Şimşek, Kerem Fordağ, Dr. İsmail Çapçı, Eğitimci Güler Kara, Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri; Göknil Süzen, Enes Yıldız ve Sefa Yıldırım ile Orhan Kaya’nın ailesi; Mehmet Kaya(babası), Zennure Kaya(annesi) ve kardeşi Pamukkale Üniversitesi İİBF son sınıf öğrencisi Oğuzhan Kaya katıldı.
Kaya’ya plaket
İzmit Tarihi ve Kültür Varlıkları Tanıtan çok sayıdaki soruyu cevaplayan Orhan Kaya’yı tebrik eden Ahsen Okyar plaketini takdim etti.
Trabzon Kurabiyesi
Toplantıda Körfez Karadenizliler Platformu Başkanı Mustafa Akın’ın getirdiği ve rengini mısır unundan alan sarı kurabiye olarak da bilinen Trabzon Kurabiyesi ikram edildi.
Orhan KAYA kimdir?
Bolu'da 15.03.1990 yılında doğdu.
Bolu 50. Yıl İlköğretim Okulunda ilköğretim eğitimini tamamlayıp, Düzce Cumhuriyet Lisesinde orta öğretimini tamamladı.
2009-2011 yılları arasında İstanbul'da Turizm sektöründe çalıştı.
2011 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nü kazanıp lisans eğitimine başladı.
2013 yılında Datça Burgaz Arkeoloji kazısına katıldı.
2014 yılında Batman GreAmer Arkeoloji kazısına katıldı.
Öğreniminin son senesinde Kocaeli'de ikamet etmektedir.
Emekli Mehmet – Zennure Kaya çiftinin iki çocuğundan ilki.